Marvin Gej: Neobjavljeni snimci soul muzičara pojavili se u Belgiji - hoćemo li ih nekada čuti

Kasete su četiri decenije bile skrivene u belgijskom Ostendeu, a sada se sprema pravna borba oko toga ko ima pravo da ih poseduje.
Marvin Gaye performing in Ostend, 1981
Getty Images
Marvin Gej se 1981. preselio u Belgiju, gde se oporavljao od heroinske zavisnosti, da bi kasnije snimio album Sexual Healing.

Prethodnih četrdeset godina Marvin Gej uživa status božanstva, oreol koji krasi još svega par njegovih kolega, poput Elvisa ili Bitlse.

Oni su karijere započinjali snimcima objavljenim na vinilu, da bi potom njihova dela bila jednako popularna i u vreme kada su dominirale kasete, zatim kompakt diskovi, a danas i moderni digitalni formati.

Navršilo se četrdeset godina otkako je Marvin Gej preminuo u Los Anđelesu - upucao ga je otac nakon nasilne svađe u kući.

Danas njegova muzika beleži strimovanje i preuzimanje (daunload) oko 20 miliona puta mesečno, a njegov klasični duet sa Tami Terel „Ain't No Mountain" strimovan je više od milijardu puta.

Stoga bi audio kasete sa njegovim novim snimcima mogle da donesu vrtoglavu zaradu.

Snimci su deo neobičnog blaga: nađeni su među hrpom stvari, najverovatnije njegovih, koje su bile skrivene više od četrdeset godina - a vest je naširoko odjeknula u svetskim medijima.

Priča o boravku Marvina Geja u Belgiji je u više navrata ispričana.

Živeo je u Londonu, u to vreme je bio težak kokainski ovisnik, kada je u noćnom klubu upoznao jednog belgijskog koncertnog promotera.

Uzeo je njegovu vizit-kartu, javio mu se nedelju dana kasnije i dogovorili su se da se preseli u belgijski obalski grad Ostende.

A general view at 'Taverne Floride' on Albert I Promenade on September 16, 2023 in Oostende, Belgium. Singer Marvin Gaye used to go to the Bar during his stay in Ostend in 1981
Getty Images
Meštani Ostendea se s ljubavlju sećaju kada je Marvin Gej živeo u njihovom gradu - fotografije zvezde krase barove koje je posećivao

Nije preterivanje reći da mu je selidba u Ostende spasila život.

Doterao je liniju, džogirao i vozio bicikl kraj ravničarskog pejzaža sa Severnim morem.

Vratio se i u studio, snimivši jedan od svojih najvećih hitova „Sexual Healing".

Neko vreme je živeo u kući belgijskog muzičara Čarlsa Dumolina.

Zbirka kostima za binu, svesaka i kaseta sada je u rukama Čarlsove porodice.

Ali sada BBC otkriva da postoji zapanjujuća mogućnost da je Marvin Gej tokom tog perioda snimio novu muziku, koja je više od četrdeset godina ostala sakrivena u Belgiji.

Belgijski advokat Aleks Trapenirs, poslovni partner porodice nosioca prava na materijal, sumnja da će sudbina veoma vredne kolekcije kostima, beleški i ranije neobjavljenih snimaka skorije biti razrešena.

U razgovoru za BBC je prokomentarisao kako on vidi čitavu stvar s pravne strane.

„Ti predmeti pripadaju porodici, jer su pre 42 godine ostavljeni u Belgiji", kaže on.

„Marvin im ih je dao i rekao: 'Radite s ovim štagod vam je volja' i nikada se nije vratio. To je važno."

Najviše prašine će podići njegovi novi, ranije neobjavljeni snimci.

Alex Trappeniers holding a Marvin Gaye tape
BBC
Aleks Trapenirs smatra da kasete sa neobjavljenim snimcima pripadaju porodici Dumolin

Pustio nam je kratak, veoma zarazni deo probe.

Za trenutak vas obuzme jeza - princ Motauna kao da je oživeo.

On i njegov prateći bend sviraju složene harmonije, a legendarni muzičar kaže samoprekorno: „Da li smo uključili snimanje? Ne znam da li ću to moći da ponovim."

Zadatak sređivanja snimaka nije bio lak, ali jasno pokazuje koliko je ovo otkriće značajno.

„Svaki put kada Marvin počne da peva na novi instrumental, dodeljivao sam novi broj", rekao nam je Aleks.

„Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demo snimaka novih pesama. Nekoliko snimaka je kompletno, a nekoliko može da se meri sa 'Sexual Healing' jer su nastale u istom periodu."

Jedan snimak se izdvaja i Aleks smatra da ćemo u budućnosti možda čuti još jedan veliki hit Marvina Geja - samo se prisetite načina na koji su rudimentarni snimci Bitlsa bili spašeni i remasterizovani da bi bio stvoren njihov poslednji hit 'Now and Then'.

Marvin Gaye tapes
BBC
Trenutno je u jeku pravna borba oko pitanja vlasništva nad kasetama - i muzikom

Aleks je odbio da nam pusti tu pesmu.

Kaže da je ni njegova žena nije čula, ali je rekao ovo: „Ima jedna pesma - kada je slušam deset sekundi, ne mogu čitav dan da je izbacim iz glave, nalik je trenutku kad su planete u savršenom skladu."

Kad je reč prizemnijim pitanjima, autentičnost arhive je nesporna.

Proveli smo jedno popodne u službenoj prostoriji koncertne dvorane u Ostendeu listajući stranicu po stranicu dokumente koji govore o svakom aspektu života Marvina Geja u to vreme.

Među njima su prekucani rasporedi za koncerte, gnevna pisma izdavačkoj kući, skice za tekstove novih pesama i notesi ispunjeni razmišljanjima o privatnim problemima.

BBC je imao priliku da vidi orman s odećom i kostimima Marvina Geja, među kojima je i, van svake sumnje, crveno odelo koje je nosio na turneji.

Rekli su nam da je to samo mali deo kolekcije.

Marvin Montreux jacket
BBC
Ne radi se samo o kasetama - u Ostendeu se takođe nalaze i neki od kostima u kojima je nastupao Marvin Gej

Ali najvažnija je muzika.

Sedeli smo, opčinjeno, s pogledom na šetalište u Ostendeu, gde je Marvin uživao u džogingu, dok je čistina i snaga glasa snimljenog u studiju, na snimcima za koje do skora niko nije znao, dodatno rasplamsavala znatiželju.

U tom trenutku vas podiđu žmarci, a Aleks Trapenirs ne sumnja u potencijalnu vrednost snimka.

„Možemo da otvorimo vremensku kapsulu i podelimo Marvinovu muziku sa svetom", rekao nam je.

„Nema sumnje - to je on."

Ipak, priče o intelektualnoj svojini i muzičkom izdavaštvu uvek su komplikovane.

Marvinova čvrsta odluka da pokloni ovaj materijal Čarlsu, koji je umro 2019, ne znači nužno i da on neprikosnoveno pripada porodici Dumolin.

Soul singer Marvin Gaye plays piano as he records in a studio in circa 1974
Getty Images
Marvina Geja je ubio otac 1984. godine

Povrh svega, Belgija ima neobičan zakon koji propisuje da bilo koja imovina kojom raspolažete, bez obzira na način na koji ste je stekli, dakle čak i ako ste je ukrali, postaje neotuđivo vaša posle 30 godina.

Dovde je sve jasno.

Međutim, zakon ne važi kad je reč o oblasti intelektualne svojine.

Može se stoga dogoditi da Aleks Trapenirs i njegove kolege na kraju budu vlasnici fizičkih nosača zvuka na kojima je snimljena muzika, bez prava na njihovo objavljivanje.

A naslednici Marvina Geja u Sjedinjenim Državama teoretski mogu da raspolažu pravom na eksploataciju muzike, ali bez mogućnosti da joj pristupe - jer ne poseduju snimke.

Aleks smatra da je ovo očigledan slučaj kad dve strane treba da dođu do kompromisa.

„Mislim da smo i mi i oni na dobitku - i Marvinova porodica i naslednici vlasnika kaseta.

„Ako se udružimo i pronađemo prave ljude, Marka Ronsona ili Bruna Marsa... Ne želim da namećem rešenja, ali možemo da kažemo: 'U redu, hajde da poslušamo to i snimimo sledeći album."

Predmeti iz kolekcije su dobro obezbeđeni zbog čega je teško proceniti koji bi uticaj imali u slučaju da se pojave na globalnom tržištu.

Marvin Gaye statue in Oostende
Getty Images
U Ostendeu je podignut spomenik Marvinu Geju u znak sećanja na vreme kada je pevač živeo u tom gradu

Ali daleko važnije pitanje jeste, naravno, kako će reagovati deca Marvina Geja: Marvin Treći, Nona i Frenki, kao i pravni zastupnici njegove zaostavštine.

Kontaktirali smo porodicu kako bismo dobili komentar vesti.

Pravni zastupnici dvoje dece sada znaju za postojanje belgijske kolekcije.

Trenutno, pregovori nisu ni počeli, ali je moguće da će uslediti.

Vlasnici kaseta, odnosno traka sa muzikom, i vlasnici prava na nasleđe Marvina Geja bi možda i mogli da pronađu kompromis.

Pojedini čitaoci će smatrati da zbirka kostima i kaseta pripada umetnikovoj porodici i da im je treba jednostavno ustupiti.

Aleks tvrdi da, pravno gledano, situacija nije jednostavna i da on i njegovi partneri imaju prava da prodaju celu zbirku.

„S moralnog stanovišta, voleo bih da sarađujem sa porodicom, ali ovo je za njih noćna mora... da neko dođe iz bogate zemlje, dogovorimo se i onda ovi snimci odu iz Belgije."

Ukoliko stvari krenu u tom smeru, kaže Aleks, ništa ne može sprečiti budućeg kupca da iskoristi muziku Marvina Geja i proda je sledećem licu kao da je njegova.

Neverovatna mogućnost, ali on tvrdi da je je stvarna.

Četiri decenije posle tragične smrti, Marvin Gej bi ove godine mogao biti junak najveće priče u šoubiznisu.


Pogledajte i ovaj video: Rastafarijanstvo - religija koja je oblikovala frizuru Boba Marlija


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC