Ko kontroliše rad Skupštine stanara?

U urbanim sredinama kakav je Novi Sad, veliki broj sugrađana živi u višespratnicama čije je održavanje neophodno. O zgradama kao i o kućama treba voditi računa.
U urbanim sredinama kakav je Novi Sad, veliki broj sugrađana živi u višespratnicama čije je održavanje neophodno. O zgradama kao i o kućama treba voditi računa.

Prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, uglavnom tu obavezu preuzima na sebe Skupština stanara...I pored organizovanih Skupština stanara nasi sugrađani se redovno susreću sa problemima zajedničkog života. Često se čuje nezadovoljstvo radom Skupštine stanara.

U potrazi za odgovorom ko kontroliše rad predsednika skupštine stanara, pronašli smo da
kontrolu, prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, obavljaju samo vlasnici stanova, a za sve eventualne sporove nadležni su odgovarajući sudovi.

Inače, prava i obaveze vlasnika stanova i drugih posebnih delova zgrade u pogledu održavanja i korišćenja stambene zgrade i stanova i drugih posebnih delova u zgradi, radovi na održavanju kojima se sprečava ili otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi, odnosno kojima se obezbeđuje sigurnost korisnika zgrade i okoline i uređuje način upravljanja stambenom zgradom regulisani su Zakonom o održavanju stambenih zgrada.

U navedenom Zakonu je regulisano upravljanje stambenom zgradom, uslovi i način formiranja skupštine, odnosno saveta zgrade, kao i stalnih i povremenih tela za obavljanje određenih administrativno-tehničkih poslova.

Da li je dovoljno da rad Skupštine stanara kontrolišu samo vlasnici stanova ili je neophodna i kontrola i nadležnost pojedinih gradskih sluzbi da bi se sprečila zloupotreba  pitali smo naše sugrađane?

"Mislim da je ovo pravo  pitanje za čelne ljude iz Grada, jer od našeg predsednika Skupštine stanara nikada ne mogu da dobijem odgovore na pitanja. A očigledna je, recimo, razlika u čistoći između našeg ulaza i ulaza pored nas, iako svi plaćamo istu cenu za održavanje higijene". "Smatram da niko iz Grada ne bi trebalo da kontroliše rad Skupština stanara". "Mislim da bi trebalo da neko bude nadležna za rad predsednika Skupština stanara , jer smatram da tu ima mnogo zloupotreba", navode sugrađani. (Branislava Živković)
  • 08.12.2015 14:15
    Neophodno je uvesti kontrolu, ovi predsednici nekad stanarima ulivaju strah i oni trpe da bi izbegli neprijatnosti i konflikte. Zakon ne bi trebalo da nastavi prepuštanje hrabrim pojedincima da na svojim leđima nose teret ili spušta glavu na zloupotrebe i terorisanje/reketiranje stanara.
  • novosađanin

    16.01.2015 22:41
    prevara
    kod nas u Bem Lilike "predsednik" je sam sebe izglasao sa potpisima neprijavljenih podstanara ! odredio isto tako sebi platu imamo jedan ili nijedan sastanak gde niko ne dođe jer on i njegova žena prete ako neko pita u vezi para,inače je poznat po fizičkim napadima na neistomišljenike i pretnjama pištoljem (jednom već osuđen). i kome da se žalimo ?
  • zelenika latinovic zemun

    04.11.2014 20:22
    nemoze mi niko nista
    mi imamo predsednicu skipstine stanara kojoj je istekao mandat vec 6 godina. ona se potpisuje kao vd ona jei predsednik i blagajnik uzima pare sa racuna koliko joj treba, bez saglasnosti skupstine stanara. kada joj trazimo uvid u zavrsni racun sa formiranjem komisije od stanara zgrade ona sanjenih 5 do sest placenika minira sastanak i kaze,, nemoze mi niko nista,, ja cu odrediti komisiju a ne vi, sto podrazumeva opet svoje ljude. sta da vam kazem nasa zgrada mesecno prihoduje samo od vipa 1000 eura a ostale prihode neracunam. pod hitni treba grad da uvede nadzorni organ ili sta vec da se iskontrolisu racuni skupstine stanara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Kuda sa kućnim ljubimcima?

Pre par meseci grupa građana pokrenula je inicijativu za promenu određenih članova gradske Uredbe o držanju kućnih ljubimaca u stanovima.  Ovom inicijativom pokrenulo se pitanje uvođenja pasa u liftove u višespratnim zgradama i predviđen prostor za kučice za ljubimce u dvorištima.

Učenici se prepucavaju preko Facebooka

Prošle nedelje smo počeli priču o nasilju na internetu, a da li ova vrsta nasilja postoji među đacima novosadskih škola, pitali smo psihologa srednje škole "Svetozar Miletić" Natašu Čeri Vidaković.

Nasilje preko interneta

Uz sve dobre stvari koje nam je donela nova tehnologija i kompjuteri, suočeni smo i sa negativnom pojavom, koja je prema nekim podacima sve češća, a tiče se nasilja preko interneta.

Šta vas muči?

Prošle nedelje smo čuli od gradskog ombudsmana Aleksandra Grujića, zbog čega mu se najčešće obraćaju Novosađani. A danas ćemo čuti glas naših sugrađana....šta je to što njih muči?

Šta muči Novosađane?

Novi Sad kao i svaki grad, pored svih pozitivnih stvari koje nudi svojim sugrađanima, svakodnevno stanovnike jednog grada suočava i sa nizom problema. Novosađani neke od problema pokušavaju da reše sami, za rešavanje nekih se obraćaju nadležnim institucijama, a za pojedine potraže pomoć zaštitnika građana Aleksandra Grujića.

Šta sa poplavljenim podrumima?

U pojedinim delovima grada u podrumskim prostorijama pojavljuje se voda, naročito u periodima kiša. Prema rečima nadležnih iz JKP Stan tada se dnevno prijavi i preko 100 takvih poplava, a JKP Stan ima samo 15 pumpi za ispumpavanje vode.

COOLIST - Četrnaesta emisija

Četrnaesta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLISTPoslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/14{/mp3}

COOLIST - Trinaesta emisija

Trinaesta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLISTPoslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/13{/mp3}

Ko ima pravo na godišnju stanarsku kartu za parking?

Veliki problem Novosađanima predstavlja pronalaženje slobodnog parking prostora, ali ne samo u užem centru, već i u stambenim delovima grada koji su na osnovu rešenja Uprave za saobraćaj i puteve ušli u organizovani sistem parkiranja.

COOLIST - Dvanaesta emisija

Dvanaesta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLIST Poslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/12{/mp3}

Šta radi ombudsman?

Zaštitnik prava građana  - ombudsman u Novom Sadu počeo je sa radom ovog meseca u kancelariji u ulici Vojvođanskih brigada 17.

COOLIST - Jedanaesta emisija

Jedanaesta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLISTPoslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/11{/mp3}

Čeka se izmena odluke o kućnim ljubimcima

Grupa građana pokrenula je inicijativu da se promene određeni uslovi pod kojima se drže kućni ljubimci u Novom Sadu, a koji su po rečima Milenka Ranina koji je govorio u ime sugrađana koji drže kućne ljubimce diskriminišući.

COOLIST - Deseta emisija

Deseta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLISTPoslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/10{/mp3}

Lepše je sa kulturom

Za decu se organizuju mnogobrojne manifestacije muzičkog, zabavnog i kulturnog tipa, organizuju se pozorišne predstave koje deca mogu da odgledaju i u samim školama, muzičke svečanosti čiji su učesnici deca, pokrenuti su i finansirani različiti projekti koji uključuju decu na različite načine. Škole su u vecini slucajeva dobro informisane o ovakvim dešavanjima.

COOLIST - Deveta emisija

Deveta emisija koju realizuje Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine - COOLISTPoslušajte emisiju {mp3}OCD/04.coolist/09{/mp3}