Gazirana voda nije štetna po zdravlje

Gazirana mineralna voda nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida pod pritiskom u "običnoj" vodi.
Gazirana voda nije štetna po zdravlje
Foto: Pixabay

Stvara se ugljenikova kiselina koja može da ima blagotvorno dejstvo na stomak, pogotovo kod osoba koje pate od zatvora. Ona je bez kalorija, bez šećera i ispoljava zdravstvene pogodnosti.

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3,5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode. 

Brojne su prednosti koje može da donese konzumiranje gazirane mineralne vode - pomaže u detoksikaciji organizma, ne sadrži kalorije, nadoknađuje elektrolite, a može da bude i izvor esencijalnih minerala. 
 
Prema kliničkom ispitivanju objavljenom u "European Journal of Gastroenterology Hepatology", gazirana voda može pomoći u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese. 
 
Zanimljivo je da su studije objavljene 2007. pokazale da se pijenjem gazirane vode dobro hidrira koža, jer su mnogima mehurići bili motivacija da piju više vode. Tako su osobe koje su pile gaziranu vodu unosile više tečnosti od onih koje su pile "običnu" vodu. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje