Kako je Srbija došla do javnog duga od 24,8 milijardi evra

Pre samo osam godina javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra.

Te godine smo na kamate dali oko 117 miliona, a prošle godine čak milijardu evra. Sa oko dve milijarde evra novih zaduživanja svake godine, Srbija je stigla do 24,8 milijardi evra duga, odnosno 75,5 odsto BDP.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da 2008. dug nije bio najniži zato što smo ga tako dobro otplaćivali, nego zato što su nam dve trećine duga prema pariskom i londonskom klubu, oko 4,7 milijardi evra, otpisane.

"Baš ta 2008. je tragična godina kada je u pitanju početak skoka javnog duga. Tada je, pored dva regularna povećanja penzija, došlo i do dva vanredna. To je bio populistički potez da se kupe glasovi, koji sistem ne može da izdrži. Bilo je i mnogo popustljivosti u javnim preduzećima koja su isplaćivala ogromne plate zaposlenima, a istovremeno padala u dugove koje je potom država pretvarala u javni dug", kaže Madžar.

Profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić, kaže da je najveći problem to što smo do 2008. imali visoku stopu privrednog rasta, kojeg od 2009. gotovo da nema.

"Od 2009. počinjemo mnogo da se zadužujemo iz dva razloga. Jedan je to što je usled svetske ekonomske krize došlo do slabljenja privrede, a izdaci za budžet su ostali isti, pa smo tu razliku morali da nadomestimo zaduživanjem. Kamatne stope su bile vrlo visoke, što je dovelo do rasta duga. Danas na kamate dajemo više od tri odsto BDP godišnje, a rast BDP nam je 0,7 odsto, što je neizdrživo. Do 2008. značajne prihode imali smo i od privatizacija i donacija", kaže Savić.

Kako bismo otplatili skupe kredite, ulazimo u nova, nešto jeftinija zaduženja, zbog kojih se konstantno vrtimo u dužničkom krugu. Nedostatak novca mora da se nadomesti, pa se Srbija sve više zadužuje i prodajom državnih hartija od vrednosti, na koje su kamate vrlo visoke.

Ekonomista Milan Kovačević objašnjava da je problem i to što smo zaduženi u devizama i u inostranstvu i u zemlji.

"Kako raste vrednost dolara i evra, dug nam se povećava. Oko 80 odsto naših dugova je u stranoj valuti, pa da se i jedan dinar ne zadužimo, dok kurs raste, mi imamo povećanje duga. I u poslednje vreme previše srljamo. Evo, od Kine uzimamo sve u dolarima, a imamo čak i jedan kredit u juanima, o kojima ništa ne znamo, a onda se čudimo kada nam kamate i rate naglo skoče", kaže Kovačević.

Kako je rastao javni dug po godinama:

- 2007. - 8,8 milijardi evra (35,9 % BDP)
- 2008. - 8,7 milijardi evra (29,9% BDP)
- 2009. - 9,8 milijardi evra (28,3% BDP)
- 2010. - 12,1 milijardi evra (32,8% BDP)
- 2011. - 14,4 milijardi evra (41,8% BDP)
- 2012. - 17,6 milijardi evra (45,4% BDP)
- 2013. - 20,8 milijardi evra (56,2% BDP)
- 2014. - 23,1 milijardi evra (59,6% BDP)
- 2015. - 24,8 milijardi evra (75,5% BDP)

Autor: Blic

  • Ljuba

    09.11.2018 14:54
    Kostunica
    Kostunica, je bio car, ne znam kako se desilo da dobijemo njega kao prvog coveka drzave, al sve vise vidim da je u pitanju ono staro "i corava koka ubode neko zrno", a mi cemo ga braco Srbi od blata praviti, sto vise gledam ove trenutne to sam vise siguran u to.
  • gurka

    21.02.2016 17:51
    Zanimljivo gde stoji ovaj tekst u Blicu. Umesto na pocetnoj strani kao glavna vest ja sam ga jedva nasao...
  • Grgolj

    21.02.2016 16:55
    Na Tita povika, a lisice meso kradu. U sistemu u kome su republike postale države, a to je bilo zdravo davno, Tito je bio izvan republičkih i pokrajinskih zaduživanja. Pa onda: Srbija je povela ratove protiv svih (dakle i protiv sebe same), a to je, bogo moja, bio ne samo zdravo krvav, već i skup sport. Koliko li je gajbi evara i dolara izneo iz domovine sinčić Marko? Kojim se novcima izdržava dobro čuvana i zaštićena mama Mira u Moskvama? Na koliko li od nas otetih para ona leškari u Matuški Rusiji? Za koju lovu ona kupuje i održava viletinu u Moslvi, okružena sve samim ruskim milijarderima? Koliko je narodne love ,,emigriralo'' na razne Sejšele, Kiprove i druga ostrvska otočja? Koliko su bankarskih sefova u svoje džepove ispraznili Arkani i ostali Kvarkani? Kojom lovom je finasirana neuspela najezda na Kosovo? Koliko nas usrećiše razne Jezde i Dafine? I kukavičje usmrćenje Ivana Stambolića je imalo neku cenu... Sve u svemu: busaj se sine u svoja srpska prsa i plivaj dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija