Država tajkunima oprašta milionske dugove za porez

Bogataši će ogromne poreske dugove moći da otplaćuju pet godina, a ako ih budu plaćali redovno ili ih otplate pre roka, država će im otpisati i kamatu.

Najnoviji zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji se po hitnom postupku našao na jučerašnjoj vanrednoj sednici Skupštine Srbije, omogućiće tajkunima koji duguju do dva miliona dinara za porez da taj dug otplaćuju čak pet godina, umesto dve godine, kao do sada. Ako reprogramirani dug godinu dana uredno otplaćuju, država će im čak otpisati veći deo nagomilanih kamata, a ukoliko isplate porez pre roka, kamata se u potpunosti otpisuje.

Osim što će im biti ukinuta kamata od 10 odsto, pa će ubuduće ako kasne sa izmirenjem duga, državi plaćati samo referentnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi 4,25 odsto, tajkuni će moći državi za dug da "utope" svoju robu ili da joj daju udeo u vlasništvu u svojim prezaduženim firmama.

Ministar privrede Željko Sertić ovakav postupak države pravda potrebom da se pomogne malim preduzećima, preduzetnicima i mikrofirmama da prevaziđu problem plaćanja dugova nastalih u vreme ekonomske krize.

"Ako uzmemo u obzir da nemamo savršen sistem funkcionisanja Poreske uprave niti državnih organa, fer je da kao država budemo tolerantni prema našim građanima i da im pomognemo", rekao je Sertić i dodao da bi se zatvaranjem tih malih radnji uništila radna mesta.

Poslanik Janko Veselinović iz Pokreta za preokret kaže da su izmene zakona u skladu sa onim što aktuelna vlada inače radi.

"Svima koji su se ogrešili o državu omogućene su povlastice, počev od amnestije zatvorenika, preko otpisa kamata na poreski dug pre dve godine, pa do ovih najnovijih. Svi zakoni koji su donošeni nastavak su te politike. Isplati se biti dužan i raditi na račun države. Onima koji su plaćali RTV pretplatu novac nije vraćen", kaže Veselinović.

Među 14 zakona o kojima su poslanici raspravljali po hitnom postupku našao se i zakon o javnim preduzećima. Sertić tvrdi da je cilj tog zakona da obezbedi da javna preduzeća mogu dugoročno da posluju jer su njihovi gubici ogromni. U tom kontekstu Sertić je najavio da će i javni poziv za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" biti objavljen za desetak dana. On je istakao da se u zakonu o javnim preduzećima definišu zemljište i svi objekti i dodao da "Železara" ima milion kvadrata poslovnog prostora na tri lokacije.

Podsetimo, vlasnik "Pinka" Željko Mitrović je nedavno platio ceo poreski dug od 500 miliona dinara, a uslovi koje mu je nudila Poreska uprava bili su u ravni onima koje banke nude najredovnijim platišama.

Ovakve uslove nije iskoristio Miroslav Bogićević. Svoja dugovanja od 347 miliona dinara, prema poslednjim podacima Poreske uprave, nije platio ni Vidoje Vućić. Poreske obaveze delimično je refinansirao i otplaćivao vlasnik "Zekstre" Dragan Đurić.

Autor: Kurir, 021

  • Prečanin

    26.02.2016 11:12
    b.zicca@gmail.com
    To Alek, samo deri sirotinju kad je prosta, drugo nije ni zaslužila !233
  • Samo toliko

    24.02.2016 05:49
    Porodicama koje ostanu bez posla, ne oprašta se ni 1 dinar duga ili kamate!
    One ne mogu nikog da "podmažu" i zato je njihov dug neoprostivi "greh"...
  • oligarh

    23.02.2016 18:10
    Koliko vidim ovde pise dug do 2 miliona. Nadjite mi jednog tajkuna koji duguje do te sume.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.