Japan ne može da zaustavi pad cena i izazove inflaciju

Stopa inflacije u Japanu pala je na nulu u januaru, pokazali su vladini podaci.
To je, kako ocenjuje agencija AFP, novi udarac trogodišnjim naporima premijera Šinza Abea da "stane na kraj" padu potrošačkih cena.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je japanska bazna inflacija, koja ne obuhvata promenljive cene sveže hrane, ostala nepromenjena u januaru u odnosu na isti mesec prošle godine, posle dva meseca mlakog rasta od po 0,1 odsto.
 
Japan se muči sa ciklusima deflacije još od kasnih 1990-ih, zbog čega su vlasti u Tokiju uvele različite mere u borbi protiv upornog pada potrošačkih cena, uključujući i rekordno niske kamatne stope centralne banke. Pad cena nafte, koju resursima siromašan Japan uvozi u velikim količinama, uz nedavni rast vrednosti jena analitičari vide kao dodatnu otežavajuću okolnost naporima za postizanje umerenog rasta domaćih cena.
 
Japanska vlada je prošlog meseca saopštila da je stopa inflacije u 2015. iznosila 0,5 odsto, što je daleko ispod ciljanih 2,0 procenta koje je Banka Japana početkom prošle godine obećala da će biti ostvareni.
 
Centralna banka sada kaže da će taj cilj verovatno biti postignut iduće godine.
 
Autor: Tanjug

Teme

Japan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija