Inflacija u evrozoni - nula

Stopa inflacije u evrozoni u martu je iznosila nula odsto, pokazali su danas objavljeni revidirani podaci evropske službe za statistiku Evrostata, uprkos tome što je Evropska centralna banka povećala obim podsticaja za "istrebljenje" deflacije.
Prema preliminarnoj proceni, objavljenoj 31. marta, inflacija u martu je iznosila minus 0,1 odsto, a u februaru minus 0,2 odsto.
 
Ponovo je ključni razlog niske inflacije bio pad cena energenata, koje su, kako je saopšteno, pale za 8,7 odsto u martu, posle pada od 8,1 odsto iz februara.
 
ECB je prošlog meseca povećao sopstveni program podsticaja, režući istovremeno kamatne stope na rekordno niske nivoe i obećavajući upumpavanje dodatnih količina novca u finansijski sistem.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija