Porasla prodaja automobila u EU

Prodaja automobila u Evropi porasla je u martu za 5,7 odsto, potpomognuta popustima i drugim podsticajima.

Prodaja ključnih brendova Folksvagena nastavila je da pada zbog skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova.

Gotovo svaka evropska država je prošlog meseca evidentirala rast prodaje, iako je bilo manje dana za trgovanje u odnosu na prošlu godinu kada je Uskrs pao u aprilu, pokazali su danas objavljeni podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Italija je ostvarila najveću stopu rasta, uz skok tražnje od 17,4 odsto, a za njom sledi Francuska, gde je prodaja porasla za 7,5 odsto. U Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu automobila, zabeležen je neznatan pad prodaje, a u Španiji pad od 0,7 odsto.

Registracija automobila u Evropi porasla je u martu na 1,745 miliona automobila sa 1,652 iz prošle godine, prema podacima Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu.

Prema podacima ACEA, prodaja VW-ovih brendova, izuzev Audija i Poršea, pala je za 1,6 odsto u martu. Prodaja Pežoa je porasla za 2,0 odsto, Forda za 0,6 odsto, a Dženeral motorsa za 6,4 odsto.

Reč je o 31. uzastopnom mesecu rasta prodaje automobila u EU, koja se sada približila nivou iz 2007. godine, kratko pre izbijanja ekonomske krize koja je snažno pogodila automobilsku industriju, navodi ACEA.

Niske cene nafte i jeftini krediti pomogli su podsticanju tražnje širom Evrope, ocenila je revizorsko-konsultantska kuća Prajs voterhaus kupers (PWC).

"Popusti i drugi podsticaji zadržali su se na visokom nivou, najvišem u proteklih pet godina", izjavio je analitičar banke "JP Morgan Čejs", Hose Asumendi.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija