Država kupuje vreme za 11 strateških firmi

Sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za preostalih 11 strateških preduzeća u restrukturiranju, predvideo je čista rešenja: stečaj ili bankrot. Međutim, posle 28. maja, kada ističe zaštita od poverilaca, rešenje koje će se primenjivati u praksi neće biti ni crno, ni belo.
Biće sivo. Kako "Politika" saznaje, država pregovara sa privatnim poveriocima, odnosno bankama, da nakon isteka "zaštite" ne naplate svoja potraživanja, odnosno ne aktiviraju sredstva obezbeđenja, kako firme ne bi bile gurnute u stečaj. Naročito one koje pozitivno posluju, kažu izvori lista.
 
Takođe, jedan od najvećih poverilaca ovih kompanija je upravo država. Tako da, nakon isteka zaštite, država samo neće od njih tražiti da izmire svoje obaveze.
 
Iz Ministarstva privrede nekoliko puta je istaknuto da produženja rokova neće biti. Dosadašnji ministar privrede Željko Sertić čak je govorio kako, uprkos konstantnim zahtevima, ni za jedno preduzeće nije moguće produženje rokova. Formalno, to se neće ni dogoditi. Međutim, suštinski država će svojim posredovanjem pokušati da dodatno kupi vreme kako bi u međuvremenu rešila probleme nekih od njih.
 
Zvanično, u Ministarstvu privrede kažu da će kompanije biti prepuštene poslovanju na tržištu.
 
Autor: Politika

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija