Orbović: Fijat neće otpuštati, već će radnici dobrovoljno odlaziti

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da su zaposleni u kompaniji Fijatu dobili uveravanja rukovodstva te kompanije na zajedničkom sastanku s premijerom da neće biti otpuštanja zaposlenih, već samo dobrovoljnog odlaska.
On je kazao da je na tom zajedničkom sastanku obećano da će Fijat nastaviti rad i da će se u Kragujevcu u narednih godinu dana aktivirati nova investicija koja će zaposliti između 1.000 i 1.500 ljudi.
 
Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Zoran Marković kazao je da radnici za dobrovoljan odlazak mogu da se prijave od ponedeljka i da će dobiti paket veći od zakonskog minimuma koji im pripada.
 
Odnosno, dobiće zakonski jednu trećinu otpremnine po godini staža, nadoknade prema ostvarenom radnom stažu preko NSZ, jedan fiksni deo daće im Fijat, a isplaćena će im biti i nadoknada koja im sleduju za neiskorišćeni godišnji odmor i regres.
 
"U našoj fabrici imamo preko 2.800 zaposlenih koji u skladu s novim zakonom o radu mogu da naplate samo godine navršene u Fijatu", naglasio je Marković.
 
On je ponovio da, po najavi rada u samo dve smene, bez posla u Fijatu treba da ostane 700 do 900 zaposlenih i oko 600 radnika kooperanata, odnosno ukupno 1.500 zaposlenih.
 
"Dobili smo čvrsto uveravanje premijera da će doći do nove investicije i nove firme koja bi nadomestila taj broj radnika koji bi bili u novoj kooperantskoj firmi koja će se otvoriti u Kragujevcu. Nadamo se da će Vučić ispuniti to obećanje", dodao je Marković i naglasio da bi to pomoglo da Kragujevac ne postane ponovo "dolina gladi".
 
On je naveo da je ukupna potražnja za modelom Fijat 500L stabilna i da su predviđanja da će takva biti i naredne godine.
 
Predsednik tehničke Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je budućnost Fijata u Srbiji "zagarantovana".
 
On je dodao i da je za dalje poslovanje Fijata i drugih fabrika veoma važno da Srbija ima trgovinski sporazum koji olakšava izvoz robe na tržište Evroazijske unije.
 
U kragujevačkoj fabrici radi 3.200 radnika, od kojih oko 2.500 ima tri, četiri ili pet godina staža, a samo 500 ima 11 do 38 godina staža.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija