Poslodavci pristali na pregovore, povećava se minimalac

Srpski poslodavci su, posle višemesečnog odbijanja da razgovaraju o povećanju minimalca, konačno popustili i od sledeće nedelje počinju pregovori sa reprezentativnim sindikatima o korigovanju najnižeg garantovanog iznosa.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" traže da sa sadašnjih 21.054 minimalac "skoči" na 24.360 dinara, dok se u Uniji poslodavaca Srbije još ne izjašnjavaju o iznosu, ali su saglasni da on mora da ide gore, pišu "Novosti".

Za predsednika UPS-a Nebojšu Atanackovića, pregovori su tek počeli, ali smatra da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada, koja trenutno iznosi 121 dinar na sat.

"Mnogo je 140 dinara po satu, koliko traže sindikati, jer je to za oko 15 odsto više, a ništa nije toliko poskupelo. Ne može se zarada povećati za koliko je napredovalo poslovanje, jer su nameti privredi sve veći. Na primer, u mnogim gradovima je voda za privredu skuplja i po tri puta u odnosu na građane", navodi Atanacković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Duško Vuković za "Novosti" kaže da minimalna potrošačka korpa danas košta oko 35.000 dinara, a sa povećanjem koje oni predlažu, radnik u Srbiji će moći da kupi svega 70 odsto namirnica iz nje.

"To znači da će tročlana porodica sebi moći da priušti šest grama banana dnevno ili kilogram mesečno. Sada tražimo toliko i smatramo da je to minimum, jer svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da ima prostora", smatra Vuković.

Predsednik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović, kaže da povećanje minimalca od nekoliko dinara nije dovoljno.

"Minimalac bi trebalo da se poveća na 28.000 dinara, što je prosečna cena rada u privredi, pa da radnici osete neki boljitak", smatra Veselinović.

Međutim, Veselinović ističe da je minimalac u Srbiji postao politička, a ne ekonomska kategorija i služi za dobijanje jeftinih poena.

"Reprezentativni sindikati će i posle pregovora spustiti kriterijum i umesto 140, koliko sada traže, pristaće na 125, što je mizerno. Ljudima je svaki dinar, ali povećanje od 500 ili 600 dinara mesečno je ponižavajuće", zaključuje Veselinović.

Podsetimo, jedan sat rada u Srbiji već četvrtu godinu košta 121 dinar. Prema poslednjim podacima Eurostata, u januaru ove godine samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope imale nižu minimalnu cenu rada od nas.

  • Privatnik

    31.07.2016 11:57
    Eh, zašto nisam poslušao mamu....
    Lepo mi govorila da se zaposlim kod države.
    Plata sigurica, sve privilegije.
    Čim se poveća minimalac, pveća se i plata SVIH KOJI RADE KOD DRŽAVE.
    O koeficijentu se radi.Što je plata veća- veće pvećanje.A kao fol zabrinuli se za one koji rade za minimalac.
  • Poslodavac

    31.07.2016 10:53
    Nebojša
    Da je to sve tako lako , ne bi STRANI INVESTITORI dobijali BESPLATNU POMOĆ od države i to počev od 5.000 EUR pa čak do 28.000 EUR po zaposlenom radniku,
    Eh kad bi i meni kao malom domaćem preduzetniku tako država izašla u susret!
    Informiši se malo .
  • Radnik

    31.07.2016 09:10
    biti jednak
    Poslodavci pričaju kako kako je teško zaraditi, plasirati robu ili uslugu,....kako se na sve načine dovijaju da isplate kakve-takve plate. Ok, i jeste tako, ali boli druga stvar: kad tražiš povećanje, para nema, kad poslodavac treba da ide na odmor, kupi sebi nešto što nije za rad, onda para ima. Ajde da vidimo gde se školuju njihova deca, šta nose, gde
    izlaze, šta voze, koliki im je džeparac!?
    Nisam ljubomoran, daleko od toga, ali imamo pravo na malo dostojanstva. Ako meni kasni plata, druže nemoj ti sebi kupovati odelo koje iznosi kao moja plata!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija