Koraci kojima Srbija planira da uđe među 20 nauspešnijih zemalja

Srbija bi za dve godine mogla još više da popravi položaj na Duing biznis listi i sa 47. mesta uđe među 20 najuspešnijih država po uslovima poslovanja.

Taj cilj zacrtan je u Programu za unapređenje Srbije na listi, koji je sa Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu usvojila Vlada Srbije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Srbija je mnogo postigla u popravljanju uslova poslovanja, i ove godine ušla u "Top 10 zemalja sveta" po sprovednim reformama. Ali, želimo još više", kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Radne grupe za unapređenje Srbije na Duing biznis listi.

Ona je dodala da će zakonom o "e-poslovanju" privrednicima još više biti olakšano poslovanje, jer će usluge državi moći da plaćaju elektronski, a umesto na šalterima dokumenta će moći da se predaju i arhiviraju u elektronskom obliku.

Prvi od tri prioriteta u ovoj godini biće reforma katastra i skraćenje procedura i vremena za upis prava svojine sa 21 na pet dana.

Drugi je ubrzavanje postupka od podnošenja zahteva za lokacijske uslove do uknjižbe, kako bi sa sadašnjih 156 dana postupak bio završen za 100 dana, dok je treći uvođenje elektronskog osnivanja firme u Agenciji za privredne registre.

Kako se navodi u saopštenju, programom su predviđene i mere za smanjenje troškova poslovanja, kao što su ukidanje pečata, snižavanje takse za upis prava svojine u katastru za 40 odsto i smanjenje troškova naplate potraživanja za četvrtinu. Takođe, predviđene su i naplata takse za upotrebnu dozvolu prema stvarnim troškovima za izdavanje i ukidanje naknade za zaštitu životne sredine po kvadratu poslovnog prostora.

Pomak u poslovanju privrede trebalo bi da donese i uspostavljanje elektronskog sistema za prijavu poreza na imovinu za firme koje vode poslovne knjige, sistema elektronskog carinjenja, kao i automatizacija povraćaja PDV-a koji će biti skraćen sa osam na šest nedelja.

Predloženo je i da tokom 2017. bude pripremljen model za smanjenje poreza i doprinosa na zarade, skraćeni rokovi za stečajni postupak, ukidanje firmarine i njeno integrisanje u porez na imovinu i olakšano dobijanje priključka za struju.

Ovaj program pripremila je Radna grupa za unapređenje pozicije Srbije na listi Svetske banke, a na programu su radili i NALED, USAID, Projekat za bolje uslove poslovanja i Republički sekretarijat za javne politike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.