Koji strani novac menjačnice i banke menjaju, a koji ne

Koliko puta ste po povratku sa godišnjeg odmora u svom novčaniku pronašli nešto novca sa letovanja?
Koji strani novac menjačnice i banke menjaju, a koji ne
Foto: Pixabay
Po povratku iz Turske, jedan turista je u novčaniku imao 415 lira, vrednost oko 100 evra, ali kako novac nije zamenio na letovanju, po povratku u Srbiju pozvao je sve banke i veće menjačnice, ali niko ne menja tursku liru. Zašto? 
 
Redakcija portala Kamatica se obratila većini banaka i menjačnica kako bi dobili odgovor na ovo pitanje. 
 
"Turska lira nije konvertibilna valuta", objasnili su u jednoj beogradskoj menjačnici, pa je samim tim nije moguće zameniti za dinare ili evre u našoj zemlji. 
 
Pored turske lire, u Srbiji nije moguće zameniti ni japanski jen, kineski juan, češku krunu, rumunski novi lej, makedonske denare, egipatsku funtu i mnoge druge valute. 
 
Domaće menjačnice menjaju uglavnom 13 konvertibilnih valuta u koje spadaju evro, američki dolar, britanska funta, konvertibilna marka, mađarska forinta, hrvatska kuna, australijski i kanadski dolar, ruska rublja, norveška, švedska i danska kruna, švajcarski franak, dok banke menjaju uglavnom dolare, evre, funtu, rublju i franak. 
 
Ukoliko je i vama posle putovanja ostalo nesto novca koji ne možete zameniti u Srbiji, ostaje vam da ga sačuvate za neko naredno putovanje ili da date nekom ko ide na letovanje ili na odmor u tu zemlju.
  • Dusan

    20.03.2024 15:45
    Omanski rijal
    Molim vas gde SE moze zameniti omanski rijal
  • Viktoriia

    07.10.2023 19:51
    Zamena Grivni za Dinar
    Molim vas recite mi da li postoji bilo kakva ekspizitura ili menjacnica u Srbiji gde se mogu konvertovati tj zameniti Ukrajinske Grivne za Dinare.. ? Hvala.
  • Đole

    21.06.2023 22:54
    500.000
    Gde mogu zameniti rumunski lej imam 500.000

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.