NBS novčano kaznila 11 banaka

Narodna banka Srbije (NBS) je u prvih šest meseci ove godine izrekla petnaest novčanih kazni protiv 11 banaka u Srbiji zbog kršenja propisa kojima se uređuje oblast o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
NBS novčano kaznila 11 banaka
Foto: 021.rs
Kako je Tanjugu rečeno u NBS, kazne su izrečene zbog utvrđenih nepravilnosti, kao i zbog nepoštenih poslovnih praksi i nepravičnih ugovornih odredaba. Iz centralne banke dodaju da se raspon novčanih kazni, propisan navedenom zakonskom regulativom, kreće od 50.000 do 800.000 dinara, odnosno od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepoštenu poslovnu praksu i nepravične ugovorne odredbe od 200.000 do 2.000.000 dinara.
 
U periodu od 1. januara do 30. juna ove godine, NBS je donela ukupno 22 rešenja kojima je bankama naloženo otklanjanje nepravilnosti.
 
Rešenja su uglavnom doneta u postupku po pritužbama korisnika, s tim da se dva rešenja odnose na nepoštenu poslovnu praksu, a jedno na nepravične ugovorne odredbe.
 
"Ovim rešenjima je ukupno obuhvaćeno 12 banaka. Rešenja su najčešće donošena zbog nepravilnosti u primeni pojedinih odredaba Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga", objašnjavaju u NBS.
 
Na spisku banaka za koje je utvrđeno da nisu postupale u skladu sa pojedinim propisima kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga za period april – jun 2018 su se našle
 
Societe Generale banka Srbija ad Beograd 
Raiffeisen banka ad Beograd 
Piraeus banka ad Beograd 
NLB bank ad Beograd 
OTP banka ad Novi Sad 
AIK banka ad Beograd
 
Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih pri Narodnoj banci Srbije upućeno je 979 pritužbi na rad finansijskih institucija, što je za skoro osam procenata više u odnosu na isti period prošle godine, dok se najveći procenat od 58,4 odsto odnosilo se na rad društava za osiguranje, a 41,3 odsto na banke. Na rad davalaca finansijskog lizinga žalilo se 0,2 odsto, a 0,1 odsto na društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, saznaje Kamatica.
  • Kaćanka

    21.08.2018 12:44
    Meni bi trebala malo pojašnjenje oko onog Delta Đenerali osiguranja koje se samo pojavilo na računima informatike....Niko nije potpisao pristanak.....mesečno od 2011 su uzimali cca 300 din....kako da vrate uzeta sredstva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.