Svi porezi na jednom portalu od 1. januara

Od 1. januara sledeće godine građani i firme imaće na samo jednom internet portalu elektronski uvid u svoje poreske obaveze i dug po tom osnovu.
Svi porezi na jednom portalu od 1. januara
Foto: Pixabay
"Novosti" pišu da će građani uvid u poreske obaveze moći da dobiju jednostavnim unosom JMBG, a ova usluga će biti omogućena i firmama koje će podatke dobijati unosom jedinstvenog poreskog PIB broja.
 
Kako za "Novosti" navodi direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, rad na prebacivanju lokalnih baza podataka u jedinstveni informacioni sistem je uveliko u toku.
 
"Podigli smo centralni server i opremu i sve baze podataka lokalnih samouprava, a ima ih ukupno 145, koliko je i lokalnih poreskih administracija, i objedinjujemo ih na jednom mestu", rekao je Jovanović.
 
Jovanović objašnjava da će opštine i gradovi i dalje da rade kao do sada, odnosno izgledaće da rade u svojim lokalnim sistemima, iako će raditi u sistemu u Beogradu.
 
"Lokalne samouprave zadržaće i svoju autonomnost i svoje specifičnosti, jer iznosi poreza nisu isti za svaku opštinu", dodao je on.
 
U jedinstvenom centralnom sistemu, osim poreza na imovinu, nalaziće se i podaci o samodoprinosima i ekološkim i komunalnim taksama.
  • Mile

    26.09.2018 15:58
    Ali...
    Nije problem da vide koliki je ukupan dug, ali da vide na koje se sve objekte/povrsine/doprinose placa, koje su olaksice i dr. to vec jeste...
  • @Dragan

    25.09.2018 14:55
    Hahaha, gradjanin drzave gde bukvalno svi gledaju drugome u tanjir, frizider, spavacu sobu, radno mesto, brinu tudju brigu vise nego svoju, gde vise vole da drugome (makar bio rod najrodjeniji) podmetnu nogu i zabiju noz u ledja nego 'leba da jedu se poziva na kulturu i privatnost...
  • Dragan

    25.09.2018 13:59
    @ @milan 25.09.2018 • 13:00
    "I sta imas od toga sto vidis koliko ko duguje za porez? Da neces da mu platis dugovanja?..."

    Nije kulturno viriti u tudj zivot i tudje probleme .
    Valjda svako od na ima pravo na sopstvenu privatnost .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.