Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula postupak protiv Vize

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica protiv tri društva Viza organizacije - VISA Incorporated i VISA International Service Association sa sedištem u Foster sitiju u Kaliforniji i VISA CEMEA Holdings Limited sa sedištem u Londonu.
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula postupak protiv Vize
Foto: Pixabay
Kako se navodi, postupak je pokrenut zbog sumnje da Viza određuje "minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu", koje primenjuju banke u Srbiji u sistemu Vize.  
 
"Time je Viza organizacija uticala na povećanje trgovačke naknade - provizije banke trgovca za prihvatanje plaćanja platnom karticom, koju banke zaračunavaju trgovcima za omogućavanje usluge bezgotovinskog plaćanja", navela je Komisija za zaštitu konkurencije.  
 
Iz istih razloga je Komisija ranije pokrenula postupak protiv Masterkard organizacije.  
 
Komisija je istakla da su u Srbiji međubankarske naknade trenutno višestruko više nego na tržištima Evropske unije, a trgovci koji prihvataju plaćanje platnim karticama trošak trgovačke naknade uračunavaju u maloprodajnu cenu koju prenose na potrošače, nezavisno od toga da li je plaćanje obavljeno platnom karticom ili gotovinom, čime se ograničava konkurencija na tržištu banaka koje prihvataju platne kartice.  
 
Banke su, prema oceni Komisije, podstaknute da nude platne kartice čije korišćenje na prodajnim mestima podleže najvišoj stopi međubankarske naknade.
  • Marko

    06.11.2018 18:07
    @/
    pa zar ne treba onda da krenu protiv dina kartice"
    Malo razmisli!!!
    Provizija na Viza karticu je 2.2% a na Dina 0.5%!!!
  • /

    06.11.2018 11:20
    pa zar ne treba onda da krenu protiv dina kartice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija