Gradnja rudnika bakra i zlata kod Bora kreće 2020.

Gradnja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora počeće 2020. godine i planirano je da bude završen 2022. godine.
Gradnja rudnika bakra i zlata kod Bora kreće 2020.
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Ovo je jedna od najvećih investicija u Srbiji, imaćemo oko 590 miliona dolara ulaganja do 2022. godine i još 457 miliona od 2022. do 2037, kada se planira završetak eksploatacije rudnika", rekao je projekt menadžer u kompaniji Rakita eksplorejšn Bor Veljko Ćulafić. Rakita će, kako je rekao, zapošljavati direktno oko 600 radnika i još 300 radnika koji će raditi kao podizvođači. 
 
"Po nekoj proceni oko 450 miliona dolara će biti naš doprinos koji će platiti putem poreza i rudne rente, to ide u budžet Srbije i deo gradu Boru", rekao je Ćulafić. Kaže da će operativni troškovi te kompanije iznositi oko 100 miliona dolara godišnje. 
 
"Taj projekat je među 30 top projekata kada je reč o proizvodnji bakra i stavlja Srbiju na mapu svetskih proizvođača bakra", naveo je. 
 
Kaže da će proizvodnja koncentrata bakra biti primarni proizvodi i napomenuo da u tom nalazištu ima i zlata: "Nadamo se da ćemo (kada je reč o bakru) u budućnnosti sarađivati sa RTB-om Bor". 
 
Rakita je u februaru dobili dozvolu za eksploataciju, a započeti su radoavi i na studiji predizvodljivosti, kao i analizi donjih zona rudnih nalazišta.
  • TRex

    14.11.2018 13:22
    Investicije
    Trebalo bi se upoznati sa kolikim će investicijama učestvovati kineski ZiJin kada preuzme RTB početkom 2019. Istovremeno preuzimaju i vlasništvo kanadske firme Nevsan, koja je vlasnik Rakite doo i preko koje ima pravo na bogato nalazište Čukaru Peki. Za obe firme kinezi će da plate skoro 3 Milijarde dolara.
    Kada se aktiviraju svi potencijali u borskom basenu i izgrade potrebna postrojenja za koja kinezi imaju novac, onda će se za 6god. postići sva planirana proizvodnja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija