Radnički savet Folksvagena protiv novog pogona u Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope

Radnički savet nemačke kompanije Folksvagen namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.
Radnički savet Folksvagena protiv novog pogona u Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope
Foto: Pixabay
Kako piše nemački list "Bild am Sonntag", među ozbiljnim kandidatima gde će se graditi novi pogon, spominje se Srbija.
 
Radnički savet će, piše Bild, na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta. List navodi da savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi kao i da postoji mogućnost njihovog prilagođavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila. 
 
Prema informacijama iz Folksvagena, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne da radi krajem 2022. godine i u njemu bi se godišnje prozvodilo do 300.000 vozila. 
 
Nadzorni odbor Folksvagena prema nemačkom Zakonu o radničkom samodlučivanju ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i potpredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima. Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora. 
 
Beogradske "Novosti" prenele su početkom marta da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Folksvagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.
  • Tihi

    11.03.2019 12:20
    Ahaha
    To koliko se pitaju radnicki saveti smo videli pre 3 godine ,kad je vlasnik Opela im rekao da ce zatvoriti fabriku celu na 5 godina,odma su ti radnicki saveti pristali na umanjenu platu,a otidji da vidis kako se u Skodi i Vw u Bratislavi pitaju,a mozes i u Bmw Minhenu ,pa su celu jednu fabriku preselili u USA jer im treba trziste a ne samoupravljacka baljezganja,Vlasnik je taj koji je Vlasnik svega i ON SE PITA a ovima da izbor ili da pristanu da rade ili mozes na Urlaub sa knjizicom ,ko im ponudi vise kod njega ce doci,vec je jedan pogon prebacen za Tursku VW tamo da sklapaju laka komercijalna vozila! Za 10 godina bice kamioni na autonomni pogon
  • Marko

    11.03.2019 08:34
    @Gastarbajter
    Tačno je da se ta informacija može naći u nekim šturim vestima i online finansijkim vestima u Nemačkoj, ali izvor na koji se oni pozivaju su Večernje Novosti :D ozbiljno! Dakle, smejurija
  • Ja

    10.03.2019 19:24
    99% ćemo dobiti fabriku,100% da nećemo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.