"Ne povećavati plate i penzije u trenutku kad privredni rast slabi"

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić izjavio je da plate i penzije u Srbiji ne bi trebalo povećavati u trenutku kada privredni rast slabi, odnosno da bi Vlada Srbije trebalo da odustane od te ideje.
"Ne povećavati plate i penzije u trenutku kad privredni rast slabi"
Foto: Pixabay
"Ne bi trebalo razmišljati o povećanju plata i penzija. Niko kad počinje kriza ne povećava plate i penzije. Aktuelna vlast je žestoko kritikovala kada je vlada 2008. povećala penzije uoči krize, a sad se najavljuju slične mere", kazao je on na predstavljanju ekonomskog biltena "Kvartalni monitor" na Ekonomskom fakultetu.
 
Arsić je naveo da je privredna aktivnost u Srbiji na kraju prošle i početkom ove godine značajno usporila, dok je spoljnotrgovinski deficit porastao.
 
"U situaciji kada privreda usporava, ostvarivanje fiskalnog suficita nije najadekvatnija fiskalna politika. Smatram da bi Srbiji u ovim okolnostima bio primereniji deficit do jedan odsto BDP-a", rekao je Arsić.
 
On je kazao da je prošlogodišnji rekordni rast BDP-a Srbije od 4,3 odsto, bio u proseku zemalja centralne i istočne Evrope, a dodao je da je loše što je bio zasnovan na jednokratnom faktoru, odnosno visokom rastu poljoprivredne proizvodnje od blizu 16 odsto, nakon izrazito sušne 2017. godine.
 
Kako je istakao, Vlada Srbije bi za podsticanje rasta mogla da primeni standardne antirecesivne mere fiskalne politike kojima bi ublažila negativna kretanja, ali kako je dodao, ne bi svako povećanje rashoda države jednako uticalo na kretanje privredne aktivnosti.
 
"Stimulativno za privredu bi bilo povećanje javnih investicija. Država bi trebalo da ubrza javne investicije, ali i ulaganje u nauku i inovacije, kao i da odustane od uzimanja dividendi javnih preduzeća", kazao je Arsić dodavši da bi možda trebalo razmotriti i dodatno smanjenje poreskog opterećenja rada.
  • Anabell

    24.03.2019 16:45
    Bahatost
    Plate i penzije,treba da se povecaju.Srbija ima uslova za povecanje.Uostalom gradjanima su potrebne vece plate i penzije,da bi opstali,da bi bolje ziveli.
  • miki maus

    23.03.2019 20:46
    komentar
    U tom slučaju ni cene ne bi trebalo da skaču.
  • Dušan

    23.03.2019 19:29
    Država će odgovorno da odluči da li će doći do povećanja ili ne.
    Kao što je povukla nepopularan potez kad su morale da se prave uštede
    Tako odgovorna vlast radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija