Mićović: Očekuje se da će se cena nafte stabilizovati

Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje, očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata, smatra Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija.
Mićović: Očekuje se da će se cena nafte stabilizovati
Foto: Pixabay
Nakon pada cene goriva u Srbiji krajem prošle godina, cena je opet počela da raste i sada iznosi više od 160 dinara za bezolovno gorivo. Mićović objašnjava da su cene goriva padale do početka februara, a cena sirove nafte počela je da raste 24. decembra.
 
"Srbiju ne možemo da izdvojimo od globalnog tržišta. To je normalan odloženi efekat, a sad posle toliko vremena, taj rast se odražava i na cenu goriva", kazao je on.
 
Svake godine potražnja za gorivom raste, kaže Mićović, neko mora to da obezbedi, a to se može postići isključivo povećanjem proizvodnje, odnosno otkrićem novih nalazišta, dakle cena mora biti takva da obezbedi istraživanja koja bi to omogućila.
 
"Upravo to se događa. Sada se i cena nafta stabilizovala i očekuje se da će se tu kretati. Neće biti velikih oscilacija. Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata", objasnio je on u Danu uživo.
 
U Srbiji smo od 2012. do 2016. imali rapidan rast akcize na dizel i tečni naftni gas, manje na beznin, i time se Srbija svrstala u red zemalja sa velikim zahvatanjima, većim nego u bilo kojoj zemlji u okruženju. Kako je objasnio, zato se smatra da deo potrošnje goriva u Srbiji i dalje potiče iz zemalja u okruženju. U 2018. je to doneklo smanjeno, ali i dalje postoji, i to je negativan efekat tih velikih zahvatanja, kaže on za N1.
 
Viša je cena goriva u Srbiji, objašnjava, jer država više uzima za sebe nego u drugim zemljama u regionu.
 
Cena bi mogla biti niža kada bi se država osvrnula ka privredi i omogućila da akcize budu manje. "Umesto da se izlazi iz Srbije sa punim rezervoarom, vraća se u nju punih rezervoara jer svugde okolo u regionu može da se kupi povoljniji dizel nego u Srbiji", rekao je on.
  • brent

    04.04.2019 08:23
    Da li u Srbiji postoji neki drugi "stručnjak" po ovom pitanju?
  • Vlada

    04.04.2019 07:22
    Mico ucuti
    E kad god vidim naslov da je ovaj Micovic izjavio nesto, odmah mi nije dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.