Od proizvođača flaširane vode u budžet države ide 600 miliona dinara

Od svakog litra flaširane vode državi ide 1,21 dinar, a ukupno od tridesetak punionica u zajedničku kasu se od tih naknada prošle godine slilo 601,7 miliona dinara, skoro 100 miliona dinara više nego 2017.
Od proizvođača flaširane vode u budžet države ide 600 miliona dinara
Foto: Pixabay
Ipak, sve što država godišnje dobije od naknada čini tek trećinu prihoda jedne veće fabrike vode u našoj zemlji. U Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede ističu da kada se "meri" visina tih naknada vodi se računa o uslovima poslovanja fabrika kao i o ekonomskoj moći obveznika koji plaćaju naknade za vode.
 
"S obzirom na to da prihodi ostvareni od naknada za vode nisu namenski, već opšti prihod budžeta, koriste se u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžet Srbije, odnosno odlukom kojom se uređuje budžet autonomne pokrajine", kažu za Novosti u Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede.
 
Međutim, iz sredstva budžeta Srbije, preko Budžetskog fonda za vode Srbije kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, finansiraju se poslovi iz nadležnosti tog javnog vodoprivrednog preduzeća.
 
U Privrednoj komori Srbije, međutim, smatraju da bi sredstva od naknada za vodu trebalo koristiti isključivo namenski. Napominju da bi izvore trebalo racionalno koristiti i upravljati prirodnim resursom, kao jednim dragocenim bogatstvom koje u svetu zauzima veću pažnju.
 
"Ta sredstva jesu budžetska, ali sigurno bi trebalo da se koriste namenski. Država je izašla u susret proizvođačima vode i 2017. smanjila naknade za 12 odsto. Znatno veći problem za fabrike biće naknada od dinar koji će po litri vode plaćati punionice koje crpe vodu iz zaštićeni hpodručja. To će biti trošak za vodu "jazak", "prolom". I to je veliki trošak za proizvožača zbog koga bi mogli da budu manje konkurentni u odnosu na ostale koji neće imati tu obavezu", zaključuje Dimitrije Ivanović, sekretar udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.
  • Student

    13.04.2019 10:23
    Flaširana voda je mrtva voda zbog njenog stajanja, a o štetnosti plastike da i ne govorim. Videćete između ostalog i kako drže flaše sa vodom napolju na suncu na +50 što je katastrofa i za vodu i za ambalažu.
    Kupite bokale sa filterom, menjajte ih jednom u 3 meseca i eto kvalitetne vode.
  • Pićuka

    12.04.2019 17:44
    Dinar po litri vode je veliki trošak? U Srbiji funkcioniše sistem pijaće vode skore u svakom gradu. Kažu da je voda ispravna. Voda je najveće bogatstvo ove planete. Neko hoće da se za male pare bogati. Država je izašla u susret proizvođačima. Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija