Srpski agrar u problemu, prošlu godinu završio u minusu od milijardu dinara

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo prošlu godinu su završili u minusu od milijardu dinara, dok su u godini pre ostvarili profit i to od sedam milijardi dinara, pokazuje analiza finansijskih izveštaja.
Srpski agrar u problemu, prošlu godinu završio u minusu od milijardu dinara
Foto: 021
Kako pišu "Novosti", stručnjaci veruju da je loš rezultat posledica niskih cena poljoprivrednih proizvoda, pre svega ratarskih. Cene pšenice i kukuruza, tvrde upućeni, bile su niske do skoro poslednjeg dana prošle godine. Jeftino su se, kasnije, prodavale i jabuke.
 
Prošla godina je bila loša u nekim sektorima, pre svega u ratarskoj proizvodnji, objašnjava agroanalitičar Milan Prostran.
 
"Smanjena je proizvodnja šećerne repe, kukuruza, pšenice, a reč je o velikim količinama. Pratila ih je niska cena. Cena pšenice se malo oporavila tek u drugoj polovini decembra, ali cena kukuruza je i danas niska", kaže Prostran.
 
Prostran veruje da je niska cena proizvoda sirovina, kao rezultat slobodnog tržišta i velike konkurencije, uticala na krajnji finansijski rezultat. Kasnije su bile i niske cene pojedinog voća, mislim pre svega na jabuke.
 
"Zbog otvorenog tržišta smo pod velikim pritiskom uvoza. Ostvarujemo oko 3,3 milijarde dolara izvoza, ali je uvoz dostigao dve milijarde dolara. Nekada se kretao oko 1,2 milijarde dolara. To je pritisak na cene", ističe on.
 
Analize finansijskih izveštaja firmi koje posluju u ovom sektoru otkrivaju da su lane za 42 odsto porasle dugoročne obaveze i rezervisanja, sa 95 milijardi iz 2017. godine na 135,8 milijardi dinara u 2018. godini. Porastao im je i gubitak iz finansiranja, sa 2,4 na 3,9 milijardi dinara. Za četvrtinu su povećali zalihe.
  • luka

    21.04.2019 20:55
    daju ti subvencije plus se zaduzis do grla a onda te zeznu sa cenom.znaci sve je bezveze
  • sns

    21.04.2019 16:44
    Treba zabraniti
  • teror u

    21.04.2019 12:57
    smrdistanu
    Al zato su dzepovi sigurno.dupke puni .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.