APR: Pokrenuta likvidacija 7.500 privrednih društava

Agencija za privredne registre (APR) pokrenula je prinudnu likvidaciju kod 7.500 privrednih društava i najavljuje pokretanje tog postupka kod još 15.500 preduzeća.
APR: Pokrenuta likvidacija 7.500 privrednih društava
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju APR-a, postupak prinudne likvidacije pokrenut je juče kod 7.500 društava kod kojih su se ispunili razlozi propisani Zakonom o privrednim društvima, jer nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne godine, 2015. i 2016, do kraja poslovne 2017. godine.
 
APR dodaje da će narednih dana nastaviti sa ovim poslom i da će pokrenuti postupak prinudne likvidacije kod preostalih oko 15.500 društava, kako bi se iz pravnog života isključili subjekti koji ne posluju u skladu sa zakonom, sa ciljem da se poveća pravna sigurnost poslovanja i podigne nivo transparentnosti privrede.
 
Postupak prinudne likvidacije po službenoj dužnosti sprovodi registrator privrednih subjekata, donošenjem rešenja o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno privredno društvo, na osnovu koga se društvo prevodi u status "u prinudnoj likvidaciji", koji se objavljuje uz poslovno ime društva, objašnjavaju iz APR-a.
 
Istovremeno se objavljuje oglas o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno društvo u neprekidnom trajanju od 60 dana. Na spisku se nalazi čak sedamdeset preduzeća iz Novog Sada, među kojima su i turističke agencije, trgovinske radnje i građevinske firme.
 
Tek nakon isteka propisanog roka od 60 dana, registrator će preduzeti sledeći korak i u narednom roku od 30 dana brisaće navedena društva po službenoj dužnosti.
 
Od datuma prelaska u status društva u prinudnoj likvidaciji, odnosno od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, društva mogu da nastave sa radom, ali ne mogu da preduzimaju nove poslove već samo da završavaju započete, uključujući i izmirenja dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i obaveze prema zaposlenima.
 
Ne isplaćuje se učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina društva može raspodeljivati članovima društva pre brisanja društva iz registra.
 
Svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji, prekidaju se, a društvo ne može ni da registruje promene podataka u Registru privrednih subjekata od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji na sajtu APR-a, navodi se u saopštenju.
  • dule

    31.05.2019 10:58
    The Lalosh
    31.05.2019 • 08:06
    Čitam komentare...
    ... i ne verujem.

    Pa nije za svakoga da ima firmu. Teško je, slažem se. Ali ovo je minimum nekih obaveza koje treba odraditi.

    Što ste otvarali firmu ako ne znate/nećete da poštujete propise?

    Lako je otvoriti firmu. Ali pre toga treba proveriti i obaveze.

    Čuj treba podnositi završni račun. I to svake godine. Strašno.

    Ljudi su neverovatni.






    Klasičan srpski komentar prosečnog Srbina zadojenog komunizmom i kolektivističko-podaničkim mentalitetom koji privatnu inicijativu deli na dve vrste:
    1) Gazda, tajkun - bahata sto.a koja maltretira svoje radnike, tera ih da rade prekovremeno bez plaćanje, isplaćuje minimalac, maltretira radnike na svakom koraku. Pri tom naravno vozi najnoviju mečku od sto hiljada evra, letuje na Bahamima, zimuje u Francuskoj i Švajcarskoj, ima dvorac i pet vikendica, ... Takvog ovaj Srbin mrzi ali mu se istovremeno i divi, i naravno želi da postane tajkun umesto tajkuna.
    2) Nesposobni bednik koji nema pojma da vodi posao bez obzira koliko ga vlast satire, pošto vlast u Srba je uvek u pravu. I kao takvom mu treba oteti sve, oguliti kožu sa leđa, ... Takvog ovaj Srbin prezire i smatra niživ bićem.


    Za prosečnog Srbina ne postoji ništa između, pošto je prosečan Srbin binarno biće, u njegovom svetu postoji samo crno i belo. A Država je uvek mila i dobra, njoj se ne sme zamerati. Druga majka takoreći.
  • maja

    31.05.2019 10:43
    selektivni zakoni
    Lalosh mora ju se postovati obaveze i zakon ali svakih sest meseci se donose
    neke uredbe i zakoni koji sigurno nisu primenjeni u uredjenom svetu i unistavaju
    privatnike novim nametima.Zavrsni racun jeste osnovna stvar ali ovde se obaveze
    i zakoni donose selektivno po potrebi.Ova privremena likvidacija ce unistiti ne firme
    i vlasnike vec mnogo porodica u Srbiji.Trenutno u Srbiji oko 50% firmi je kandidat
    za privrednu likvidaciju a u poslu su preko 20 god. mislim na one koji posteno rade.
    Ne znam da li si dovoljno upoznat s ovim zakonom i kako idu dalji postupci.
  • Salajka

    31.05.2019 09:22
    Činjenica
    Je da ovo traži uređeni svet od ovih koji hoće da nas tamo odvedu.
    Da smo navikli da "mutimo".
    I na kraju: da mora da bole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.