Objavljen javni poziv za Komercijalnu banku

Ministarstvo finansija objavilo je danas javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u tenderskoj prodaji akcija Komercijalne banke koje su u vlasništvu Republike.
Objavljen javni poziv za Komercijalnu banku
Foto: 021.rs
Zainteresovani kupci će moći da steknu najviše 83,23 odsto od ukupnog broja izdatih običnih akcija Komercijalne banke, navodi se u javnom pozivu objavljenom u dnevnom listu Politika.
 
Precizira se da je država na dan objavljivanja oglasa vlasnik 41,75 odsto registrovanih običnih akcija Komercijalne banke, a tokom tenderskog postupka će steći dodatnih 41,47 procenata akcija od EBRD, IFC Capitalization Fund, DEG i Sweedfund, na osnovu obavezujućeg ugovora o sticanju relevantnih akcija od tih međunarodnih finansijskih institucija.
 
Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 21. jun.
 
Prema kriterijumima za učešće na tenderu, potencijalni kupac treba da dokaže da se u poslednje tri godine bavi bankarskom delatnošću i da je vrednost njegove aktive u toj delatnosti na kraju 2018. iznosila više od jedne milijarde evra.
 
Takođe se traži da dokaže da je u poslednjih 10 godina prikupio sredstva u iznosu od najmanje 500 miliona evra, ili da je na kraju 2018. godine upravljao imovinom vrednom najmanje milijardu evra ili da je u poslednjih 10 godina investitor sa minimalnim učešćem u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi čija je aktiva iznosila više od milijardu evra.
 
U oglasu se navodi da su zavisna društva Komercijalne banke a.d. Beograd - Komercijalna banka Podgorica, Komercijalna banka Banja Luka i Kombank invest Beograd, društvo za upravljanje investicionim fondovima.
 
Komercijalna banka je prošle godine ostvarila najbolji finansijski rezultat u istoriji, sa rekordnim iznosom profita od 71 milion evra. Vrednost njenih akcija je od početka ove godine skočila na Beogradskoj berzi za oko 60 odsto.
  • Petar

    01.06.2019 08:57
    Sta sad?
    Da zaboravio sam da kazem da se banka zove Direktna banka I oni ce kupiti Komercijalnu. Gospodin Jovanovic je neosporno preduzimljiv covek,ali je I prilikom osnivanja Marboa imao vetar u ledja u vidu DB-a koji je prikocio druge firme koje proizvode cips na dve tri godine da bi Marbo zavladao na trzistu. To je bilo dovoljno da kompanije ojaca I pozicionira se na trzistu. Posle sve ide lakse. Sada je jaci od drzave Srbije. Za razliku od drugih tajkuna ne eksponira se u javnosti. I on je dokaz da se bez pomoci drzave nista veliko ne moze napraviti.
  • Petar

    31.05.2019 19:57
    Sta sad?
    Cemu poziv kada se zna ko ce uzeti! Za para dana cete videti. Andrej Jovanovic vlasnik Bambija,Knjaza,Imleka I ko zna jos cega uzima preko investicionog fonda I EBRD koja vec ima deo u banci.
    Vidimo se za par dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.