Kompanije kojima je zabranjen izvoz mesa u Rusiju: Radimo na ispunjenju zahteva

Kompanije iz Srbije kojima je privremeno obustavljen izvoz na rusko tržište, saopštile su da već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe i da sarađuju međusobno, ali i sa svim relevantnim državnim institucijama.
Kompanije kojima je zabranjen izvoz mesa u Rusiju: Radimo na ispunjenju zahteva
Foto: 021.rs (ilustracija)
Privremeno je obustavljen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju kompanijama Matijević, Big bul fuds (Big Bull Foods), Zlatiborac i Karneks (Carnex). "Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija, počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku", navodi se u zajedničkom saopštenju te četiri kompanije.
 
Istaknuto je da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. "Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe", navodi se u saopštenju kompanija.
 
Kako je objašnjeno, takva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice.
 
"Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena", istakla su četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina.
 
Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) je u aprilu obavila nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa i objavila da su "ozbiljne nepravilnosti" utvrđene u četiri kompanije, zbog čega im je privremeno obstavljen izvoz na to tržište.
  • Pantelija

    30.06.2019 19:52
    E Srbijo moja
    Rusi čuvaju svoje ljude i državu čim primete da je otrovano prskano i puno hemije bilo koja namirnica odmah STOP ali zato kod nas ide kao Alva. Nema znaka Stop nema prepreke. U Srbiji otrujte i ovo malo ljudi što je ostalo
    Prokleti bili svi nabrojani koji radite to. Plus izdajnici u vrhu vlasti koji znaju i gledaju a ne smeju i ne preduzimaju ništa.
  • Nikola

    01.06.2019 20:52
    dobro meso
    A kome je dozvoljeno da izvozi tj kojim kompanijama
  • Mika

    01.06.2019 16:01
    Zamoliti Ruse da prekontrolisu i meso i preradjevine koje prodaju u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija