Keš draži od kartica, bezgotovinsko plaćanje u Srbiji na čekanju

Severna Makedonija nedavno je ograničila plaćanje roba i usluga u gotovom novcu na 500 evra, a za veće iznose potrošači će morati da koriste platne kartice.
Keš draži od kartica, bezgotovinsko plaćanje u Srbiji na čekanju
Foto: Pixabay
 U državama EU kešom se plaća od 1.000 do 3.000 evra, dok je u Srbiji taj limit čak 10.000 evra. Pod sloganom "Malo plastično plaća fantastično", platne kartice odavno su počele da se uvlače u novčanike građana Srbije i da vode bitku sa plaćanjem u kešu.
 
"Ono što smo mi videli u našim istraživanjima je da negde 58 odsto građana ne koristi kartice. Kada bismo napravili foto robot osobe koja koristi karticu u Srbiji, to bi bila ženska osoba od 30 do 44 godine, koja ima neki veći stepen obrazovanja, prihode iznad 30.000 dinara i koja je iz neke urbanije sredine pre svega iz Beograda", navodi Ivan Radak iz NALED-a.
 
Ipak, ni plaćanje karticom ne zavisi samo od želje korisnika. Građani navode da koriste karticu u slučaju da nemaju gotovinu kod sebe, dok je neki ne koriste, zbog kako kažu, straha od zloupotrebe.
 
Strah od zloupotrebe kartice nije opravdan, tvrde bankari. "Svakako napominjemo da se kartica i PIN ne nose zajedno, da se PIN ne zapisuje na poleđini kartice kao i da se u slučaju sumnje da ste izgubili karticu ili vam je ista ukradena, obratite kontakt centru i izvršite blokadu", navodi Marija Ilić Rajfajzen banke.
 
Osim lične bezbednosti kada se keš ne nosi u džepu, u prilog bezgotovinskom plaćanju ide i ušteda vremena. Velika korist i za državu jer se plaćanjem karticama suzbija siva ekonomija. Međutim, iako zakonski propisi obavezuju neke delatnosti u privredi da moraju da poseduju POS terminale i da prihvataju kartice, to se ne poštuje u punoj meri.
 
"Vi uvek imate zakonskom regulativom da nešto rešite, da propišete neku uredbu ali za sada očigledno nema namere da se svi teraju na to i dalje postoji ta procena, ostavlja se na tržištu da proceni ko će investirati a ko neće investirati. Očigledno neko taxi udruženje bilo koje je procenilo da prema prometu koji im se dešava na terenu im je potrebno deset tih POS terminala i oni su kupili deset", objašnjava Zoran Grubišić iz Bankarske akademije.
 
Upravo bi dalje smanjivanje naknada za korišćenje kartica doprinelo većem bezgotovinskom plaćanju, smatraju u NALED-u. Imaju i rešenje kako da se doskoči gotovini.
 
"Mi imamo novčanice od 5.000, 2.000 i 1.000 dinara. Trebalo bi da smanjujemo njihovo učešće u plaćanju, kako bismo stimulisali bezgotovinsko plaćanje. EU ide na to da ukine upotrebu novčanice od 500 evra, Južna Koreja ukida metalni novac, sve su to neke mere koje bismo mogli i mi da primenimo", objašnjava Radak.
 
Platne kartice na našim prostorima pojavile su se krajem sedamdesetih godina prošlog veka i u upotrebi su bile sve do bankarskog sloma SFRJ i uvođenja sankcija. Ponovo su u upotrebi 2001. ali do danas one nisu uspele da zamene plaćanje u gotovom novcu.
  • shemsa groove

    09.06.2019 16:42
    Ne plastici- samo bezkontaktno
    Van Srbije zivim, poslednjih par godina u 99% slucajeva samo telefonom placam sve - ne nosim vise novcanik, samo telefon. Stvarno je glupo je plastiku gurati, po isteku zagadjuje zivotnu sredinu. Kreditnim karticama placam poslednjih 30 godina sirom sveta, nikad nikakav problem, sve uredno platim na vreme, niko me jos nije proganjao ili maltretirao, pratio, spijunirao, potkradao, nikakva naplata itd.
  • RSrbija

    09.06.2019 15:32
    Smrdojvodina
    @Gari
    Vi tražite da li u Srbiji postoji neko pametan a upravo vi prvi ne ispoljavate veliku pamet. Pa zašto račune plaćate na šalteru, i to još šalteru Pošte od svih, umesto elektronskim bankarstvom?
  • dane

    09.06.2019 14:56
    Ukidanje gotovinskog novca - kes se stvara odlicna podloga za dictaturu. Ako ste protiv vlasti samo vam stopiraju racune i vi ima da umrete od gladi ali ako imate kes u dzepu i to vece kolicine ne mogu vam nista za dugo vreme za koje imate vremena da se suprostavite. Pa i ako vas traze da vas uhapse mozete da se krijete ali ako koristite kartice znaju tacno gde ste. Razmislite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.