Rast stranih investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu

Region Zapadnog Balkana zabeležio je prošle godine rast stranih direktnih investicija, uprkos negativnom trendu u celom svetu, pokazuje izveštaj UNCTAD tela Ujedinjenih nacija.
Rast stranih investicija na Zapadnom Balkanu, pad u svetu
Foto: 021.rs
Dok su u celom svetu strane direktne investicije pale za 13 odsto, na 1.300 milijardi dolara, u regionu Zapadnog Balkana, koji je u izveštaju označen kao jugoistočna Evropa i deo šireg regiona privreda u tranziciji, došlo je do rasta od 33 odsto, na 7,4 milijarde dolara, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Prema "Izveštaju o investicijama u svetu 2019" Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD), najveći rast na Zapadnom Balkanu zabeležila je Severna Makedonija u kojoj je priliv stranih direktnih investicija povećan za 260 odsto, s 205 miliona dolara 2017. godine na 737 miliona dolara prošle godine.
 
Srbija, koja ima najveći priliv stranih direktnih investicija u regionu, zabeležila je rast od 44 odsto, na 4,1 milijarde dolara.
 
Crna Gora je jedina u regionu zabeležila pad 12 odsto, na 490 miliona dolara. Bosna i Hercegovina je imala rast od četiri odsto, na 468 miliona dolara, a Albanija 13 odsto, na 1,3 milijarde dolara.
 
Od zemalja u regionu koje su u Evropskoj uniji, najveći rast priliva stranih direktnih investicija imala je Slovenija 81 odsto, na 1,4 milijarde dolara. U Hrvatskoj je zabeležen pad od 43 odsto, na 1,2 milijarde dolara, a u Bugarskoj od 21 odsto, na dve milijarde dolara. Grčka je imala rast devet odsto, na 4,3 milijarde dolara, a Rumunija takodje devet odsto, na 5,9 milijardi dolara.
 
Srbija je u 2018. bila drugi najveći primalac stranih direktnih investicija medju tranzicionim zemljama, što obuhvata i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, s rastom akcijskog kapitala, navodi se u izveštaju UNCTAD-a. Medju investicijama izveštaj navodi udeo francuskog Vansi erports (Vanci Airports) u aerodromu "Nikola Tesla" i kineskog Zidjina u rudniku Bor.
 
Izveštaj tela UN za trgovinu i razvoj ukazuje i na investicije u srpski automobilski klaster s projektima britanske kompanije Eseks Jurop (Essex Europe) i japanskog Jazakija (Yazaki), kao i istraživački centar u Novom Sadu nemačkog proizvodjača guma Kontinental (Continental).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.