Poreski dug "Zastava oružja" dostigao 10 milijardi dinara

Iako Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane u poslednje vreme o tome "mudro ćute", neizmirene finansijske obaveze domaće vojne industije, pre svega Zastave oružja, prema državi i dalje postoje i rastu, uprkos činjenici da su, prema, u avgustu prošle godine usvojenom Zakonu o proizvodnju i prometu naoružanja i vojne opreme, trebalo da budu konvertovane u državni ulog u kapitali tih preduzeća u roku od šest meseci.
Poreski dug "Zastava oružja" dostigao 10 milijardi dinara
Foto: Youtube (Screenshot)
Taj rok prošao je još krajem februara, neizmirene obaveze vojne industrije, zbog kamata, nastavljaju da rastu, te je poreski dug Zastavine fabrika oružja koja je, već duže od deceniju najveći dužnik te vrste među državnim preduzećima u Srbiji, prema nezvaničnim, ali ne i nepouzdanim informacijama, već dostigao, ako ne i premašio deset milijardi dinara.
 
Iznos tog Zastavinog duga, naime, poslednji put je, koliko je javnosti poznato, zvanično objavljen krajem 2016. i tada je "težio" svih 8,6 milijardi dinara. Ali, kako taj dug, u proseku, zbog kamata, narasta za oko 500 miliona dinara godišnje, nije teško izračunati da je, od kraja 2016. do sada narastao za blizu 1,5 milijardi, te da trenutno iznosi oko 10 miljardi dinara. Ukupan dug kragujevačke fabrike oružja, inače, trenutno "teži" između 16 i 17 milijardi dinara.
 
Država je, podsetimo, u više navrata do sada najavljivala konverziju poreskih dugova najvećih dužnika, među kojima su, pored Zastave oružja, Sloboda iz Čačka i još neke od fabrika domaće vojne industrije, u državni ulog u kapitalu tih preduzeća.
 
Grad Kragujevac je 2015. bio doneo odluku o konverziji duga Zastave oružja, od oko 2,5 milijarde evra, u ulog u kapitalu te fabrike, koji je planirao da zameni za dugovanja za gas i struju, ali je, nedugo potom, iz javnosti nepoznatih razloga, odustao od realizacije te odluke. 
 
Oružari veruju da se iza nepostupanja države krije namera da se poslovanje Zastava, najstarije i jedne od najvećih fabrika oružja na Balkanu, dodatno optereti dugovima , kako bi se stvorio "alibi" za njenu prodaju strancima ili domaćim tajkunima, što novi Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, podsetimo, takođe omogućava.
  • Samo kažem

    27.06.2019 20:37
    Porezi i doprinosi na rad, (67% na isplaćenu neto zaradu!!!!!!) i ostali porezi prirezi, takse, uvećani računi za komunalne usluge itd opterećuju sve privredne subjekte i velike i male,kao i privatne preduzetnike.
    Ukoliko država ne smanji poreska opterećenja i kamatu na kašnjenje od 14% godišnje na razuman nivo u Srbiji će ostati da posluje samo javni sektor i preduzeća koja se subvencionišu iz budžeta.
  • ...

    27.06.2019 17:52
    Ej, vrhovni! Zasto njima ne posaljes privatne derikoze?
  • bang bang

    27.06.2019 17:47
    Kako cemo ziveti bez tetejca!?
    Dizajn nisu promenili poslednjih 60 godina, kontrola kvaliteta sve gora i gora. Svaka fabrika oruzja u okruzenju koja je juce osnovana je prešišala zastavu. Hrvatski HS, Slovenacki REX, cak i Bratunacki TRZ nesto pokusava, a zastava sisa drzavnu sisu i štanca tetejca.
    Obzirom da imaju mašine izgleda da je u nečemu drugom problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija