Nokia profitirala od zabrane Huaweija

Nokia je u poslednja tri meseca sklopila 13 novih ugovora o isporuci 5G opreme, a Huawei njih 10, navode američki mediji.
Nokia profitirala od zabrane Huaweija
Foto: Pixabay
Američka kampanja protiv kineske kompanije Huawei značajna je "voda na mlin" finskoj Nokiji, ako je suditi po razmišljanjima vodećih ljudi tog evropskog proizvođača telekomunikacijske opreme.
 
Kako je CNN Business-u izjavio Tommi Uitto, predsednik mobilnih mreža u Nokiji, zabrana američke administracije da se iz SAD-a isporučuju komponente Huaweiju i optužbe da se njegova telekomunikacijska oprema koristi za špijunske svrhe za finskog je proizvođača "neto pozitivna".
 
Uitto je istakao kako je politička situacija oko Huaweija otvorila Nokiji mogućnost povećanja tržišnog udela. Do sada je na svetskom tržištu Nokia sklopila 43 ugovora za isporuku 5G mreža dok je kineski konkurent na 50 ugovora.
 
Analitičari tumače kako je Nokia do kraja marta imala oko 30 ugovora o isporuci dok ih je Huawei imao 40, pa to sugeriše da je poslednjih meseci finska kompanija osvojila više novih kupaca.
 
"Nekoliko država blokiralo je kineske konkurente i to je naravno stvorilo prilike za nas", kazao je Uitto. Pri tome je istakao primer japanskog telekomunikacijskog operatera SoftBanka koji je prošlog meseca izabrao Nokiju i švedski Ericsson za isporučioce 5G opreme.
 
Huawei, koji je SoftBanku isporučio 4G opremu, ispao je iz igre. Tommi Uitto je dodao kako je kompanija bila u mogućnosti da proširi poslovanje u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, zemljama gde je ograničena Huaweijeva uključenost u izgradnji mobilnih mreža nove generacije. 
 
Osim toga, Nokia je u pregovorima o isporuci telekomunikacijske opreme za male mreže u ruralnim područjima Amerike čime bi se zamenila oprema kineskih dobavljača. Nokiji je pristupilo i nekoliko telekomunikacijskih kompanija koje žele da imaju spreman "plan B" u slučaju dodatnih američkih restrikcija vezanih za Huaweijeve proizvode, prenosi CNN.
 
Međutim, predstavnik finske kompanije ističe kako politička situacija oko kineskih dobavljača ima i negativne aspekte. 
"Nesigurnost uopšteno nije dobra za poslovanje. Neki od naših klijenata zbog toga će odložiti odluke o investicijama", smatra Uitto.
 
Međutim, situacija u koju je steran Huawei može rezultirati i njegovim agresivnijim pristupom na pojedinim tržištima.
 
"Moguće je da naši kineski konkurenti postanu još agresivniji na tržištima gde im pristup nije ograničen", ističe predstavnik finskog proizvođača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.