Da li prosečna plata može da dostigne 500 evra?

Srbija će za godinu dana imati najveće plate na Zapadnom Balkanu, obećao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, samo nekoliko dana nakon što je rekao da će prosečna plata dostići 500 evra do kraja godine.
Da li prosečna plata može da dostigne 500 evra?
Foto: 021.rs
Obećanja o plati od 500 evra sežu do 2016. godine i ponavljaju se svakih nekoliko meseci, uvek uz prolongiranje na narednu godinu.
 
Ova obećanja nikada nisu ispunjena, piše list Danas.
 
Da bi u decembru, kada je sezonski najveća plata zbog bonusa, prosečna neto zarada dostigla 500 evra, trebalo bi da bude veća za 37 evra od aprilske plate, koja je iznosila 463 evra. Sagovornici Danasa ističu da nema naznaka da se taj nivo prosečne plate može postići ove godine, mada kažu da se taj cilj može dostići "knjigovodstveno" ako se nastavi s jačanjem dinara.
 
Što se tiče prosečne plate u regionu, tu je Srbija od pet zemalja na trećem mestu. Viša prosečna plata isplaćena je u Crnoj Gori - 513 evra (majska zarada), u Bosni i Hercegovini - 470 evra (aprilska plata). Iza nas su Makedonija i Albanija sa prosečnim neto platama od nešto više od 400 evra. 
 
Prosečna neto plata isplaćena u Hrvatskoj u aprilu iznosila je 858 evra, a u Rumuniji majska plata je iznosila 657 evra. 
 
Ovo otvara drugu temu, a to je koliko država može povišicama u javnom sektoru da podigne prosečnu platu. Fiskalni savet je prošle nedelje, prezentujući mišljenje na fiskalnu strategiju do 2022. godine, istakao da se u strategiji rast plata usklađuje sa privrednim rastom i pozvao da se plate i penzije ne povećavaju više od realnog rasta BDP-a uvećanog za inflaciju, što je nekih pet do šest odsto.
 
Saša Ranđelović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da nije ekonomski opravdano ovećavati plate po većoj stopi od stope privrednog rasta.
 
"Ako BDP bude porastao za tri do 3,5 odsto, to iznosi ukupno pet do šest odsto. Verovatno postoji fiskalni prostor za veće povećanje plata, ali sa aspekta privrede, bolje je povećati ulaganja u produktivne investicije, pre svega infrastrukturu i fiskalno opterećenje zarada, kako bi efekte osetili i u privatnom sektoru, a ne samo zaposleni u javnom", napominje Ranđelović, dodajući da nema tačnih procena da li će prosečna plata biti, ni da neće biti 500 evra.
 
Tekst u celini čitajte u Danasu.
  • /

    12.07.2019 16:53
    /
    Sta nam vredi kad ce korpa da bude 700.
  • /

    11.07.2019 19:18
    /
    zar tokom dsa niste imali malo vece plate u evrima
  • 11.07.2019 15:41
    ABC
    Ne sme minimalac u ovom trenutku biti manji od 500 eura, a ne prosečna plata. Minimalne penzije ne mogu biti manje od 300eura. Invalidske penzije moraju biti veće ili bar iste kao i redovne.Znači invalidka penzija ne može biti manja od minimalne redovne penzije. Ali ovo je smrdija, koja pokrade sve i narodu daj šipak. Sramota!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.