Banka dala stambene kredite bez kamata

Jedna banka u Danskoj je uradila nešto što je svima dosad bilo nezamislivo – ponudili su stambene kredite bez kamata.
Banka dala stambene kredite bez kamata
Foto: Pixabay
Banka je objavila da startuje ponudu kredita za kupovinu nekretnina s kamatom od 0 (nula) odsto. Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Na primer, za hipotekarni kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek 0,5 odsto.
 
Objava je usledila nakon što je danska banka "Jyske" objavila da će ponuditi kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od pola odsto što zapravo znači da se kupcu daje novac ako on odluči da je uloži u nekretninu. Odnosno, uzimanjem kredita za stan kupac kao da je stavio novac na štednju po kamati od 0,5 odsto.
 
"Nikada nije bilo jeftinije zadužiti se. Očekujemo da će to doprineti rastu cena nekretnina", rekla je Lis Nitoft Bergann, glavna analitičarka u sektoru za stambeno kreditiranje "Nordea banke".
 
Međutim, iznela je i negativnu stranu cele priče. 
 
"Ovo je sjajno za kupce, ali je zaista nelagodno znati da postoje finansijske ustanove koje su voljne da pozajmljuju novac bez zarade. To samo pokazuje koliko su investitori uplašeni trenutne situacije na tržištu i da očekuju da će proći dosta vremena pre nego što stvari krneu nabolje", rekla je Bergman.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija