Izvoz Srbije na KiM zbog taksa smanjen za 280,8 miliona evra

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je od uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije u novembru, na Kosovo i Metohiju isporučeno manje robe u vrednosti od 280,8 miliona evra.
Izvoz Srbije na KiM zbog taksa smanjen za 280,8 miliona evra
Foto: 021
"To znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra. Mi svi zaboravljamo da je to u odnosu na period kada nije bilo taksi i kada smo u celoj godini izvezli robu za 440 miliona evra. Procene su za ovu godinu da to može da ide preko 500 miliona evra i to bi se svakako i realizovalo", rekao je Ljajić za RTS.
 
Prema njegovim rečima, procenjuje se kolika će šteta biti u pogledu rasta BDP-a.
 
"Najgori scenario koji se verovatno neće dogoditi je da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena. Ali, ne verujemo da će se to desiti, jer bi to značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta. Verujemo da će to biti manje od procenjenih loših 0,8 procenata", naglasio je Ljajić.
 
Na pitanje da li to znači da očekuje da izvoznici pronađu alternativna tržišta, a ne da se takse ukinu, Ljajić navodi da u ovom trenutku to nije realno.
 
"Imate ozbiljnu političku krizu na KiM i izbore. Sada se svi utrkuju ko je prvi uveo takse i čija je to ideja bila, jer će se to u kampanji koristiti za ubiranje političkih poena. Čak i oni koji su bili skloni da se ide na neku suspenziju taksi na 120 dana, tvrde da ni posle izbora ne treba ukinuti takse, jer procenjuju da to može da donese neki glas više ukoliko na toj temi istrajavaju", rekao je Ljajić.
 
On dodaje da su samo dva faktora realno mogla da utiču na takse.
 
"SAD i EU, čak i iz EU je to mogla da uradi Nemačka. Sve drugo bi bilo kao da čajem od kamilice lečite rak. Očekivanja od Cefte da to uradi nije bilo realno. Mi nismo bili naivni da u to verujemo. U startu smo rekli da ne očekujemo ništa od Cefte, ali da moramo neku legalnu proceduru da sprovedemo. Čak ni ovi od kojih bi moglo da se očekuje nisu bili efikasni, a drugo je pitanje zašto nisu bili efikasni", naveo je Ljajić.
 
Na pitanje da li je Srbija mogla da utiče kontramerama i kakav bi njihov efekat bio Ljajić je istakao da se sve vreme razmišljalo o tome, ali da je pre svega reč o sudbinama ljudi koji tamo žive. Lako je, kaže, doneti kotramere i medijski zadovoljiti javnost.
 
"Međutim, morate voditi računa koga će te kontramere pogoditi sa jedne strane, i sa druge da li će dati neki praktičan rezultat u smislu pritiska da se ove mere koje je Priština uvela ukinu", zaključio je Ljajić.
  • Nikola

    12.08.2019 08:28
    Zaustavili
    Zaustavili su vaš izvoz uvoz biznis na kojem se još od koštunjavog voća svi političari bogate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.