Stiže kineski digitalni novac ChinaCoin

Kineska narodna banka objavila je da se njen virtuelni novac "može nazvati dovršenim", što znači da bi uskoro mogao da se nađe u opticaju.
Stiže kineski digitalni novac ChinaCoin
Foto: Pixabay
Njjihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitkoin i slične digitalne valute, mada kažu da se delimično oslanja na sisitem blockchain-a.
 
Drugim rečima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će je stvarati "rudari" i osiguravati algoritmi koji će joj garantovati nezavisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju juan, samo što ga neće štampati.
 
S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži u nezadovoljstvu dela kineske ekonomije zbog "poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute".
 
Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može da kontroliše i na taj način smanji zavisnost od stranih tehnologija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.