Sve manja mogućnost da dobijete lažnu novčanicu evra

U prvoj polovini 2019. iz opticaja je povučena 251.000 falsifikovanih novčanica evra, za 4,2 odsto manje nego u prethodnih šest meseci i za 16,6 odsto manje nego u prvih šest meseci 2018, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).
Sve manja mogućnost da dobijete lažnu novčanicu evra
Foto: Pixabay
Najviše se falsifikuju "pedesetice", a zatim "dvadesetice". Broj falsifikovanih banknota opada od druge polovine 2017, kada su otkrivene 363.000. Kako je navela ECB, mogućnost da dobijete lažnu novčanicu veoma je mala, s obzirom da ih je malo gledano prema ogromnom broju banknota u opticaju koji raste u skladu sa rastom BDP od kako je evro uveden.
 
U 2018. je broj i vrednost banknota evra u opticaju porasla za 5,6 odnosno 5,2%, navela je ECB.
 
Sada je u opticaju više od 22 milijarde banknota evra ukupne vrednosti oko 1,2 hiljade milijardi evra.
 
Tokom prve polovine 2019. najčeše su, kao i ranije, falsifikovane novčanice od 20 i 50 evra koje zajedno čine više od 80% svih falsifikata.
 
Udeo lažnih "stotki" bio je nešto veći od 10% u posmatranih šest meseci.
 
Najviše falsifikovanih banknota (97,2%) otkriveno je u zemljama zone evra. U članicama EU koje nisu u zoni evra nađeno je 2,1% falsifikata a u ostatku sveta 0,7 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.