Ideja francuskog ekonomiste: Starijima od 25 godina dati 120.000 evra

Šest godina nakon što ga je knjiga "Kapital u 21. veku", prodata u više od dva miliona primeraka, katapultirala među najuticajnije mislioce današnjice, francuski ekonomista Toma Piketi ima u planu i da objavi njen nastavak pod nazivom "Kapital i ideologija".
Reč je o još jednom monumentalnom delu koje se proteže na čak 1.232 stranice (otprilike kao "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja), a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva. Na police francuskih knjižara knjiga će stići u četvrtak, a engleski prevod očekuje se u martu sledeće godine.
 
Kako navodi list "Gardijan", osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz istoriju, Piketi u novoj knjizi očaja i nad nemoći tradicionalnih stranaka levice i desnice, a iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sustav.
 
Među predlozima koje Piketi iznosi u knjizi, a koje spominje "Gardijan", ima nekoliko ideja koje će sigurno podstaći žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.
 
Tako bi, prema Piketiju, zaposleni neke kompanije trebalo da imaju polovinu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih deoničara trebalo bi da bude ograničena na 10 odsto od ukupnog broj glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90 odsto za najveća imanja. 
 
Dalje, svakome ko napuni 25 godina Piketi bi jednokratno isplatio 120.000 evra, a uveo bi i individualni porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati "karbonski otisak" svake osobe, to jest njegov ili njen "doprinos" globalnom zagrevanju.
 
Iako nema sumnje da će mnogi ove ideje proglasiti preradikalnim i neostvarivim, čini se da Piketija to nimalo ne dotiče. U intervjuu za francuski nedeljnik "L’Obs" rekao je da ga ne brine uticaj koji bi sprovođenje njegovih predloga moglo imati na berze.
 
"To će uticati na sulude cene nekretnina u Parizu, a stvoriće i nove društvene grupe čiji će pripadnici postati vlasnici (nekretnina) i deoničari", rekao je Piketi.
 
"Kapital u 21. veku", Piketijeva knjiga iz 2013. godine, jedna je od retkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njenu ambicioznost i kontekst objave, mnogi upoređivali s velikim delom Džona Mejnarda Kejnsa "Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca".
 
No, za razliku od Kejnsa, Piketi je popularniji bio kod širih masa nego kod vlastodržaca, zbog čega je njegov poziv na globalni porez na bogatstvo naišao na gluve uši.
  • Marko

    10.09.2019 12:54
    Ovaj lik nije baš čist... I ako vas baš zanima ovo je populizam. Ko će da plati 120000e????? Država? kakve budalaštine.... Svi ti moderni levi liberali lupetaju kao da te pare tako padaju sa neba.... i samo da se daje i daje...
  • F

    10.09.2019 09:01
    Podrška za predlog
    Ovaj predlog bi za Srbiju bio spas. I ne samo za Srbiju. Ako bi se ta ideja sprovela u delo, onda bi ljudi bili ekonomski samostalni i ne bi zavisili od stranke na vlasti koja sada obećava, deli i trguje zaposlenjima za glasove glasača. Uglavnom, onih bez ili sa nižim kvalifikacijama, a takvih glasača je najviše. Pogledajte one negde i cele odbore stranaka koji prelaze u vladajuću stranku, jer ime se obećava posao portira, noćnog čuvara, spremačice, prodavca na pijaci, raznosača pošte, u gradskoj čistoći, i sl. Ili privatnike, kojima se manipuliše s inspekcijom koja će im se slati svaki dan, ili će ih štititi.
    Kada bi se ovaj predlog usvojio, stranka na vlasi ne bi imala ni deset posto sadašnjih glasača. Jer, skoro niko se ne učlanjuje u stranku zbog programa i ideologije.
    Ali, da će se nešto radikalno morati menjati u svetu, to je očigledno. Ovaj današnji sistem je na globalnom nivou neodrživ.
  • .

    10.09.2019 08:32
    /
    Cim bi to uradio obesmislio bi novac i izazvao inflaciju pa bi 120k doslo na vrednost .12

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija