Sve više kompanija u nemačkoj uvodi skraćeno radno vreme

Skraćeno radno vreme je sve prisutnije u nemačkim kompanijama u sektoru industrije, pokazuju rezultati istraživanja minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
Sve više kompanija u nemačkoj uvodi skraćeno radno vreme
Foto: Pixabay
U proizvodnom sektoru je 5,5 odsto kompanija već uvelo skraćeno radno vreme, u poređenju sa svega 3,8 procenata u junu, navodi se u saopštenju Ifo dostavljenom Tanjugu. Istovremeno, čak 12,4 odsto kompanija očekuje da će u naredna tri meseca uvesti skraćeno radno vreme, u odnosu na samo 8,5 procenata u junu.
 
"To znači da je broj kompanija sa skraćenim radnim vremenom sada dostigao nivo koji je poslednji put zabeležen na vrhuncu recesije 2012/13. godine. Tada se broj radnika sa skraćenim radnim vremenom popeo na skoro 100.000", kaže Timo Volmeršojzer, šef Ifo-vog odeljenja zaduženog za ekonomske prognoze.
 
Navodi i da je rad sa skraćenim radnim vremenom jedan od biranih načina kada kompanije žele da zadrže kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima.
 
"A iz ekonomske perspektive, naknada za skraćeno radno vreme je jedan od automatskih stabilizatora koji državi barem delimično nadoknađuje gubitak prihoda po osnovu poreza i doprinosa na plate i zarade tokom faze ekonomske slabosti", ocenio je on.
 
Skraćeno radno vreme u nemačkoj industriji je trenutno koncentrisano u sedam sektora, prema istraživanju Ifo. Najteže je pogođena tekstilna industrija, gde je u 20 odsto preduzeća uvedeno skraćeno radno vreme, zatim kompanije koje proizvode električnu opremu (11 procenata), kompanije za proizvodnju i preradu metala (10 procenata), kao i kompanije koje prave proizvode od metala (devet procenata). Kod kompanija iz sektora mašinstva i kod proizvođača automobila to je sedam procenata, a šest procenata kod kompanija koje proizvode papir i karton.
  • Nemanja

    27.09.2019 20:26
    @Novosadjanin
    Bravo svaka ti cast na komentaru! Ovaj narod je blesav, on ne razmislja racionalno vec voli kad mu peru mozak. To se pokazalo istinito za ovih 30 godina vesmasine politike.
  • Heruvim

    26.09.2019 19:06
    Novosadjanin i Rale
    Ne skracuju radno vreme da bi radnicima bilo lepse nego zato sto privreda ulazi u recesiju i ne treba im toliki output. Ti radnici dobijaju u najvise slucajeva i manje pare jer su ionako na odredjeno na lizing.
  • Novosadjanin

    26.09.2019 16:23
    @Rale
    Ti Nemci su se izborili za to, nije im palo s neba, kao sto ljudi ovde ocekuju. Kad glavni razlozi protesta i demonstracija ne budu doktorat Sinise Malog i napad na Borka Stefanovica vec resavanje konkretnih problema, povecanje minimalca, prava radnika, teranje stranackih neradnika iz drzavnih firmi itd. onda necemo ovde vise imate razne Vucice na vlasti i njegove prethodnike vec ce se mozda pojaviti neki barem delimicno normalan politicar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.