Kostić pokušava da preuzme slovenačku Hetu za 230 miliona evra

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke "Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.
Kostić pokušava da preuzme slovenačku Hetu za 230 miliona evra
Foto: 021
Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika "Finance", reč je o kompanijama povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu.
 
Za kupovinu Hete nadmetala su se četiri kandidata. Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše - od 220 do 230 miliona evra - ponude su dostavili norveški B2, švedski DDM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.
 
Heta, "loša banka" nastala od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine.
 
Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, Hetu će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited, navodi Finance.
 
Srpski biznismen, podseća se u tekstu, preko MK Grupe u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu, preko kojeg je postao i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko AIK banke ima vlasnički udeo od 91 odsto u Gorenjskoj banci, a želeo je da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.
 
Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7 procenata udela u "Savi", koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018. Grupa "Sava", preko "Sava Turizma" ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Pored Yorka najveći vlasnik "Save" je slovenačka država, koja drži 45 odsto deonica.
 
"Kontinuirano tražimo nove poslovne mogućnosti kako u Sloveniji, tako i u regionu, i blagovremeno ćemo obavestiti javnost ukoliko dođe do novih akvizicija", poručili su iz MK Grupe povodom informacije da će Miodrag Kostić preuzeti slovenačku kompaniju Heta za 230 miliona evra. "Poslovni procesi koji su u toku su u domenu poslovne tajne, pa nismo u mogućnosti da ih komentarišemo", rekli su za Tanjug u MK Grupi.
  • NS

    05.10.2019 14:19
    Sramotno
    Gde se gasiš Kostiću??!! Zar je rasturena Jugoslavija da bi je pokupovao ovakav dripac za kutiju šibica??!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija