Tabaković: Srbija ima 30,4 tone zlata

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je da Srbija ima 30,4 tone zlata i da ono čini oko 10 procenata neto deviznih rezervi zemlje.
Tabaković: Srbija ima 30,4 tone zlata
Foto: Pixabay
Tabaković je precizirala da protivvrednost tih 30,4 tone zlata iznosi 1,23 milijarde evra, podsetivši da su neto devizne rezerve danas na nivou od 12 milijardi evra.
 
Prema njenim rečima, od ukupne količine zlata 21 tona je u proteklom periodu kupljena od Rudnika Bor po važećim berzanskim cenama, a devet tona u inostranstvu. Guvernerka je dodala da je reč o zlatu visoke finoće, koja u proseku iznosi 99,1 procenat.
 
Ona je navela da je zbog usporavanja rasta Evropske unije, koja je naš glavni spoljnotrgovinski partner, Međunarodni monetarni fond bio u iskušenju da snizi prognozu rasta srpske privrede, ali da je "od toga odustao na bazi činjenica koje su članovima tima MMF predočene u razgovoru tokom poslednje posete".
 
S obzirom na ostvarene rezultate, Tabaković je naglasila da je NBS projekciju rasta BDP-a za ovu godinu korigovala naviše, sa 3,5 na 3,6 odsto, pri čemu postoji realna mogućnost da rast bude i veći.
  • A

    17.11.2019 09:01
    Koliko
    Je izneto iz drzave?
  • Nemanja

    15.11.2019 01:47
    @Nebojša
    I Rusija ima veliku kolicinu zlata pa im najvredniji kapital zemlje (znanje i pametni ljudi) odlaze. Ovo je samo spin i los marketing za nabedjene koji imaju fiktivnu sliku da snaga jedne zemlje je u zlatu ili novcu. Ne, snaga neke zemlje je u Nauci, Pameti, Obrazovanim ljudima...
  • Brka

    14.11.2019 20:51
    A koliko bi tek bilo da ekipe mutnije od Dunava nisu iznosile zlato... oni portiri sa auti.a od 100soma evra i ostali bagerasi sto rade 25 sati dnevno.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija