Odalović: Srbiji 39,5 odsto od prodaje zgrade ambasade u Bonu

Zajednička prodaja bivše ambasade SFRJ u Bonu okončana je uspešno i Srbiji je, kao jednoj od zemalja naslednica, pripalo 1,47 miliona evra, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.
Odalović: Srbiji 39,5 odsto od prodaje zgrade ambasade u Bonu
Foto: 021
"Zgrada ambasade, koja je bila znatno devastirana prodata je za 3,72 miliona evra i taj novac je raspoređen sukcesorima prema kvotama, po kojima Srbiji pripada 39,5 odsto, što je milion i 471 hiljada evra", rekao je Odalović za Tanjug i dodao da su ta sredstava uplaćena u bužet Republike Srbije.
 
Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije korišćena 20 godina, objekat je bio devastiran, a po Sporazumu o sukcesiji Srbija je morala da brine o njemu. Odalović je precizirao da je to treća uspešna zajednička prodaja, što je obaveza iz 2011. usvojena na sednici Mešovitog komiteta.
 
Poslednjih godina je, kako kaže, pronađen uspešan model i mehanizam za uspešno okončanje prodaje. U međuvremenu je prodata rezidencija u Njujorku koja nije korišćena od 1991. godine i takođe je bila u lošem stanju, kao i objekat u Tokiju.
 
Odalović je precizirao da su ostala još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to je zgrada misije SFRJ u Njujorku i zgrada ambasade u Bernu.
 
Ceo postupak odvija se, inače, preko međunarodne brokerske kuće izabrane na tenderu koji su sukcesori rapisali i to je model koji uspešno funkcioniše.
 
Zemlje naslednice SFRJ prodale su zgradu ambasade bivše Jugoslavije u Bonu za oko 3,7 miliona evra, javlja novinska agencija STA, pozivajući se na slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Zgrada ambasade, koja se nalazi pored obale reke Rajne, prostire se na površini od 5.400 kvadratnih metara zajedno sa baštom. Zdanje je sagrađeno pre više od 40 godina, ali nije korišćeno u poslednje dve decenije, tako da je u veoma lošem stanju.
 
Ambasadu je poslednji put vodio slovenački diplomata Boris Frlec kao ambasador nekadašnje Jugoslavije u Saveznoj Republici Nemačkoj između 1989. i 1991. godine. Pored rezidencije u Bonu, zemlje naslednice SFRJ su tokom proteklih godinu i po dana prodale i bivši konzulat u Njujorku i bivšu ambasadu u Tokiju.
 
Na prodaji su još zgrade nekadašnje misije Jugoslavije u Njujorku i bivše ambasade u Bernu, navodi slovenačka agencija.
  • Realista

    21.11.2019 11:11
    Realnost
    Cela sukcesija bivše SFRJ je uradjena kao da su sve republike procentualno učestvovale u imovini, ne računajući šta je ko uneo u Jugoslaviju.
    U Jugoslaviju je unela samo Srbija sa Makedonijom i Crna Gora. Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nisu postojale kao države i nisu ništa nasledile od Austrougarske. Te zemlje je Srbija oslobodila od Austrougarske. Naslednik bivše SHS je Srbija koja je i stvorila SHS (tada nisu postojale republike nego kraljevina) a samo one ambasade koje su stvorene za vreme kraljevine SFRJ su se mogle deliti spram nekog učešća pojedinih republika. Mislim da u nametnutoj sukcesiji nije tako podeljena imovina.
    Takodje, postavlja se pitanje površine ambasade, realne vrednosti zemljišta, objekta,...
  • LP

    20.11.2019 17:33
    @Hattori Hanzo
    A sto je stvorio van Srbije? Hrvatsku i Sloveniju, ciji razvoj potice iz Austro-Ugarske, ne Jugoslavije, je vratio unatrag da bi novac koji je poticao najvise iz dvije republike zavrsio po srbijanskim preduzecima i tvornicama. Zato smo i izasli iz Jugoslavije, jer nam je dosta bilo kradje. Mogla bi nas primjer slijediti i Vojvodina...
  • Hattori Hanzo

    20.11.2019 15:29
    Ostavština druga Tita
    ...jbt, ove hijene iz raspadnutnih delova moćne Jugoslavje, još uvek komadaju ono što je stvorio drug Tito..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.