Traktori stari i više od 20 godina, uskoro subvencije iz državnog budžeta

Država će narednih dana objaviti uslove za nabavku traktora subvencionisanu iz nacionalnog budžeta.
Traktori stari i više od 20 godina, uskoro subvencije iz državnog budžeta
Foto: Pixabay
Ova pomoć namenjena je poljoprivrednicima koji zbog malih površina koje obrađuju nisu imali mogućnost da konkurišu za kupovinu mehanizacije iz IPARD fonda.
 
Kako je za Politiku rekla Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja, u Srbiji postoje dve mere za nabavku traktora, što često zbunjuje i same proizvođače.
 
"Mera IPARD-a namenjena je poljoprivrednicima koji obrađuju od dva do sto hektara zemlje. Te uslove zadovoljava veliki broj proizvođača. Ali deo njih, koji takođe treba da obnove mehanizaciju, nisu mogli da konkurišu prvenstveno zbog malih površina koje obrađuju", rekla je Petrovićeva i dodala da je u toku izrada pravilnika za traktore koji će uskoro biti objavljen i bliže određuje uslove za male proizvođače koji nameravaju da se prijave za nacionalne mere. 
 
Ono što ovu podršku razlikuje od IPARD-a jeste to da se zahtev za subvenciju podnosi tek pošto je poljoprivrednik kupio mašinu. Kod IPARD-a korisnik dostavlja predračun za odobravanje podsticaja, a investiciju započinje tek kada dobije rešenje.
 
Na pitanje da li će mali poljoprivrednici biti motivisani ovakvim uslovima, jer su upravo ta početna ulaganja za mnoge nepremostiv problem, Petrovićeva kaže da bi ona lično bila izuzetno motivisana.
 
"Bila bih vrlo zainteresovana ako znam da će mi povraćaj novca biti 50 odsto. Odnosno, 65 za proizvođače u nerazvijenim područjima, a maksimalno 800.000 dinara. Mislim da će odziv biti veliki jer donosi korist malim proizvođačima", uverena je Petrovićeva. 
 
Kaže da je ideja da se iz budžeta subvencionišu traktori koji se sklapaju ili proizvode u Srbiji, a koji po procenama koštaju od 8.000 evra (bez PDV) do oko 20.000 evra.
 
Dve godine otkada je Srbija formalno ispunila uslove da koristi novac iz evropskog pretpristupnog fonda za agrar, najveće interesovanje i dalje vlada upravo za nabavku traktora. Više od 60 odsto zahteva podneto je za nabavku novih traktora. To se i dalo pretpostaviti, jer osam od 10 gazdinstava u Srbiji ima sopstveni traktor, a u 83 odsto slučajeva oni su stariji od 20 godina.
 
Na dosadašnjih šest javnih poziva u okviru IPARD-a stigla su 1.173 zahteva, vrednosti procenjene na oko 103,6 miliona evra.
 
"Najveće interesovanje vladalo je za nabavku novog traktora, što je i očekivano, s obzirom na prosečnu starost ove mehanizacije i činjenicu da je ova investicija bila malo zastupljena kroz nacionalni program podrške, naročito za one veće jačine", kaže Petrovićeva za Politiku. 
 
Ističe da je interesovanje zadovoljavajuće i za ostalu opremu i mehanizaciju, kao i za izgradnju objekata. Istina, primetno manje nego u slučaju traktora, jer je reč o velikim investicijama. Recimo, za izgradnju objekata upućena su 132 zahteva, vrednosti 35,2 miliona evra, što je udeo od oko 35 odsto ukupno tražene podrške.
 
Prema izveštaju Uprave za agrarna plaćanja, do sada je u okviru javnih poziva za korišćenje novca iz IPARD-a isplaćen iznos od 5,9 miliona evra za 141 projekat. Uz to, odobreno je ukupno 12 miliona evra za različite projekte, koji će biti realizovani po zahtevu korisnika.
  • Zaric Vesna

    13.12.2021 16:28
    Seljak
    Obican seljak radi maksimum
    nema za njega praznike
    leti sunce ga przi
    zimi se smzava
    radno vreme od 6h do 9h
    Niko mu neveruje nema osecaj
    kad bi radio bi znao sta znaci biti seljak.Kako se zaradjuje i koliko treba.Odgovornost da nepricam.
  • Milos

    29.12.2019 14:57
    Selo
    Svi vi koji imate negativne komentare za subvencije u poljoprivredu, dodjite vi na selo da radite pa cete videti kako je to sve fino, mi svi lezimo subvencije nam padaju sa neba...ma raj, zato ste svi pobegli sa sela glavom bez obzira, a mi koji smo ostali po vama treba da pocrkamo da bi vi po gradovima živeli ko grofovi!
  • Mile

    23.12.2019 11:53
    Država je opstala zahvaljujući seljacima, setite se inflacije za vreme Miloševića, tada su od seljaka otkupljivali pšenicu i kukuruz i plaćali im tek kad inflacija obezvredi taj novac, da bi mogli deliti besplatan hleb za socijalno ugrožene. Seljaci naravno nisu bili socijalno ugroženi iako su im proizvodi koje su prodavali bili obezvređeni. Seljak plaća porez na imovinu, na zemlju koju obrađuje i od koje živi, plaća odvodnjavanje, takođe plaća i zdravsteno i penziono osiguranje, znači puni budžet kao i ostali građani Srbije, pa je red da mu se nešto i vrati. Opšte je poznato, a može se i videti, da država najmanje ulaže u seosku infrastrukturu. Sela su nam bez kanalizacije, bez ispravne vode za piće, nemaju dobre puteve ... Zato misim da su komentari koje sam pročitao neprimereni. Pozdrav iz vojvođanskog sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.