Gradiće se novi toranj kontrole leta na beogradskom aerodromu

Ugovor za radove na izgradnji proširenja (aneksa) zgrade Centra kontrole letenja (SMATSA) u Beogradu sa savremenim tornjem Aerodromske kontrole letenja visine 75 metara, potpisan je danas u prisustvu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović.
Gradiće se novi toranj kontrole leta na beogradskom aerodromu
Foto: 021.rs
Vrednost ugovora je 17,5 miliona evra, a prvi radovi počeće odmah posle novogodišnjih praznika, rečeno je nakon potpisivanja u Vladi Srbije.
 
Mihajlović je istakla da više od 50 godina nije napravljen novi toranj koji je svakako potreban, ako se ima u vidu razvoj aerodroma "Nikola Tesla".
 
"Za nas je 2019. bila godina infrastrukture, mnogo smo uradili u svim sektorima, ali mogu da kažem da je vazdušni saobraćaj još od 2014. bio vid transporta koji je već bio po standardima u EU. Mnogo smo ulagali u aerodrome Nikola Tesla u Beogradu, kao i aerodrome u Nišu i Kraljevu", rekla je Mihajlović i podsetila da se pre toga dugo nije ulagalo u vazdušni saobraćaj.
 
Kaže da je ceo investicioni program SMATSA do 2023. godine vredan 126 miliona evra. Najavila je da će početi i izgradnja tornja na aerodromu u Nišu, pošto je taj aerodrom važan za taj deo zemlje. Takođe, Mihajlović ističe da će 2020. početi i izgradnja nove piste na aerodromu kod Kraljeva.
 
Postojeći toranj na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu izgrađen je pre više od 50 godina, a izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, koju će pratiti povećan obim saobraćaja.
 
Toranj će biti visine 75 metara, a kupola površine od 100 metara kvadratnih. Ugovor su potpisali direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović i direktor preduzeća Energoprojekt - Visokogradnja Zoran Mihailović.
 
Izvođač radova je konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i EMPEX. Potpisani ugovor je deo je Programa SUSAN - Modernizacije sistema kontrole letenja. Investicioni program SMATSA vredan je ukupno 126 miliona evra i finansira se iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i SMATSA.
  • Ivan

    25.12.2019 15:27
    .
    A koliki je arapski ulog? 0 din?i mislio sam da je tako
  • ...

    25.12.2019 14:02
    Ja pomislio da se izmesta aerodrom zbog projekta "Surcin na vodi", "Surcin u njivi" ili tako nesto.
  • Branko

    24.12.2019 21:21
    !?!
    Još jedna prilika da se skloni u nečiji džep par miliončića

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.