NALED predlaže 15 mera za unapređenje zdravstvenog sistema tokom pandemije

Savez za zdravstvo Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) formulisao je set od 15 mera kako bi se osigurala snabdevenost tržišta neophodnim lekovima i poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga, saopštio je NALED.
 NALED predlaže 15 mera za unapređenje zdravstvenog sistema tokom pandemije
Foto: 021.rs
"Bolje snabdevanje građana maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju kroz olakšani interventni uvoz, sprečavanje nestašice i ubrzani uvoz svih lekova i medicinskih sredstava za borbu protiv koronavirusa, kao i hitni prelazak na izdavanje elektronskih doznaka za bolovanje, glavni su ciljevi NALED inicijative za unapređenje zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana tokom pandemije COVID 19", saopšteno je.
 
Kako se navodi u saopštenju, NALED je ovu inicijativu, kao doprinos zajedničkoj borbi protiv COVID-19, već dostavio Kriznom štabu i nadležnim institucijama.
 
Članica NALED Saveza za zdravstvo Vesna Živković istakla je da je našem tržištu potrebna veća količina lekova koji se koriste u borbi protiv korona virusa, zbog čega je jedan od predloga da se ubrza dobijanje dozvola za njihov uvoz, odnosno da se ovlasti Agencija za lekove da može u okolnostima vanrednog stanja da propiše efikasnije procedure za interventni uvoz lekova i medicinskih sredstava.
 
"To je posebno važno za lekove koji nisu registrovani u Srbiji, a neizostavno je i kada je reč o uvozu registrovanih lekova", rekla je ona. 
 
Podjednako je važno, poručuje NALED, da se radi na uvođenju automatskog izdavanja dozvola za dostavu lekova dok traje vanredno stanje, kao i da se dostavnim vozilima omogući zaustavljanje ispred apoteka u centralnim gradskim zonama.
  • Куп је битан

    22.03.2020 13:45
    Та организација је ништа друго него инструмент компрадорске елите и неоколонијалних господара Србије. Где су били када смо остали без једине фабрике квасца, без фармацеутске индустрије? Они предлажу само неке козметичке промене које не мењају суштину економског система.
  • X

    22.03.2020 07:15
    Baš ste im rekli
    Bolje NALED da zaćuti. Da su krenuli da ih slušaju imali bismo potpuno srušen zdravstveni sistem. Sada savetuju uvoz lekova, a ne kažu ko to da radi. Što ne savetuju donacije? Uh, pardon, to nije propisano u Beloj knjizi saveta stranih investitora. Postoji samo PRODAJA i MARKETING, čak i u vanrednom stanju. Sram ih bilo, ali njih više nego one za koje rade, jer su oni u Naledu naši državljani (namerno ne kažem "ljudi").

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.