Traže da se ukine PDV na humanitarnu pomoć za vreme vanrednog stanja

Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo, uputili su preporuku Vladi Srbije da se svi donatori koji doniraju neoprofitnim organizacijama, udruženjima, fondacijima i zadužbinama oslobode plaćanja PDV-a tokom vanrednog stanja, saopštila je danas koalicija.
Traže da se ukine PDV na humanitarnu pomoć za vreme vanrednog stanja
Foto: Pixabay
Mera oslobađanja plaćanja PDV-a, koju je Vlada Srbije predstavila u sklopu paketa ekonomskih mera, odnosi se samo na državne ustanove i davaoce koji doniraju svoje ili proizvode čijom se distribucijom bave.
 
Prema dostupnim informacijama, kako navodi koalicija, ova mera, međutim, ne obuhvata brojne organizacije, kao ni primaoce donacija, poput Crvenog krsta i Banke hrane, koje distribuiraju doniranu hranu, sredstva, lekove, medicinsku opremu, odnosno sve preko potrebne namirnice i opremu koju sami ne proizvode.
 
"Neprofitne organizacije i korporativne fondacije u velikoj meri pomažu ugroženom stanovništvu i doprinose suzbijanju posledica epidemije virusa korona. Koalicija za dobročinstvo pozdravlja sve ekonomske mere koje je Vlada brzo donela, ali je neophodno da mera oslobođenja plaćanja PDV-a bude proširena", izjavila je direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Košel.
 
Kako je navela, ta mera trebalo bi da obuhvati sve podjednako - i donatore i primaoce donacija, uključujući i domaće organizacije civilnog društva, koje su angažovane u pružanju pomoći građanima, kako nacionalno, tako i u okvirima svojih lokalnih zajednica.
 
"Važnost ove mere za njihovo efikasno delovanje u saniranju negativnih posledica pandemije prepoznale su i brojne druge organizacije i udruženja, poput NALED-a, Američke privredne komore (AmCham), Saveta stranih investitora (FIC) i Digitalne Srbije", rekla je Košel.
 
Dodala je da država u programu ekonomskih mera ne bi trebalo da izostavi i podršku udruženjima koja organizuju privrednu delatnost po principu socijalnog preduzetništva, jer ona zapošljavaju teško zapošljive grupe.
 
Ovaj predlog je upućen od strane članica Koalicije za dobročinstvo  - Fondacije Ana i Vlade Divac, Trag Fondacije, Smart Kolektiva, Catalyst Balkans, Srpskog filantropskog foruma i Foruma za odgovorno poslovanje, a predlogu Koalicije pridružio se i Fond B92.
 
Članovi Saveta za filantropiju iz Koalicije za dobročinstvo su prošle nedelje uputili Vladi i Savetu za filantropiju i predlog mera u cilju suzbijanja posledica pandemije. Mere predviđaju formiranje radnog tela pri Savetu za filantropiju za koordinaciju saradnje sa civilnim društvom, uspostavljanje Kompenzacionog fonda za povraćaj PDV-a neprofitnim organizacijama, kao i privremeno ukidanje PDV-a na doniranje hrane.
 
Koalicija je preporučila i ukidanje bankarskih provizija i za namenske račune neprofitnih organizacija, kao i obezbeđivanje dozvola za kretanje zaposlenima u neprofitnim organizacijama, kako bi neometano mogli da nastave sa pružanjem pomoći na terenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija