MMF i STO: Moguć ekonomski pad kao tokom Velike depresije, oporavak sledeće godine

Globalna trgovina bi mogla da doživi pad poput onog iz vremena Velike depresije, upozorava Svetska trgovinska organizacija.
MMF i STO: Moguć ekonomski pad kao tokom Velike depresije, oporavak sledeće godine
Foto: Pixabay
Čak i najoptimističniji scenario, kažu iz Svetske trgovinske organizacije (STO), predviđa pad trgovine od 13 odsto u ovoj godini. To je mnogo brže smanjenje trgovinskih aktivnosti od onog koje smo videli tokom finansijske krize iz 2008. godine.
 
U najgorem slučaju, međunarodna trgovina može da zabeleži pad od 32 odsto, što se poslednji put dogodilo između 1929. i 1932. godine.
 
Situaciju bi donekle poboljšalo okončanje tenzija između SAD i Kine, kažu u ovoj organizaciji.
 
STO inače očekuje oporavak trgovine tek u narednoj godini, ali ne mogu da prognoziraju koliko će brz on biti. To, kako kažu, najviše zavisi od vremena trajanja pandemije.
 
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je da će pandemija virusa korona izazvati "najgore ekonomske posledice od Velike depresije 1929. godine". Ona je dododala da će u više od 170 zemalja doći do smanjenja prihoda po glavi stanovnika.
 
Svetska privreda će u najboljem slučaju imati "delimičan oporavak" 2021. godine pod uslovom da se pandemija povuče u drugoj polovini 2020. godine i da budu ukinute mere zabrane kretanje kako bi bile nastavljene aktivnosti, rekla je Georgijeva pred prolećne sastanke MMF-a, koji će ove godine biti održani putem video veza.
 
Georgijeva je takođe pozvala da se po svaku cenu izbegnu problemi sa gotovim novcem kako se to ne bi odrazilo na preduzeća i domaćinstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.