Facebook i Google bi pre ukinuli vesti nego da dele zaradu od medijskih objava

Facebook je odbio poziv australijske vlade i novinskih kompanija za podelu prihoda od oglašavanja s medijima, sugerišući da bi radije ukinuo vesti na svojoj platformi.
Facebook i Google bi pre ukinuli vesti nego da dele zaradu od medijskih objava
Foto: Pixabay
Američki tehnološki džin saopštio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenja da vesti predstavljaju "vrlo mali deo" korišćenog sadržaja kod prosečnog korisnika.
 
"Kada bismo ukinuli novinske sadržaje, uvereni smo da uticaj na naše finansijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan", saopštio je Facebook u blagoj pretnji bojkotovanja lokalnih medijskih kompanija.
 
Dodao je da bi, s obzirom na društvenu vrednost i korist za medije, želeo da nastavi da prenosi objave medija.
 
Sledeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi da prisili Facebook i Google na podelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vesti objavljenih na tim platformama. Inicijativu su snažno podržale dve najveće australijske medijske kompanije - "Rupert Murdoch News Corp" i "Nine Entertainment".
 
Tvrde da su krizu koja preplavljuje medijsku industriju širom sveta uglavnom prouzrokovali Google, Facebook i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele ogromnu većinu prihoda od internet oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.
 
U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene da smanje broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni poslednjih godina.
  • Puke

    16.06.2020 20:22
    Prihvatite promene i vozite dalje, svakoj imperiji dodje kraj. Ionako pola medijskih kuca danas samo re-tvituje sadrzaje koje preuzme sa istog tog interneta a istrazivacko novinarstvo prakticno ne porstoji i sve je u lovi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.