NBS: Doneta odluka koja omogućava da krediti za podršku privredi budu povoljniji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je na današnjoj vanrednoj sednici Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje NBS primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike, navodi se u saopštenju.
NBS: Doneta odluka koja omogućava da krediti za podršku privredi budu povoljniji
Foto: 021.rs
Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme (kao mere podrške privrede za ublažavanje posledica korona krize) budu još povoljniji.
 
NBS će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 procentnih poena viša od standardne stope remuneracije, koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10 odsto.
 
Uslov da bi banke imale pravo na ovu "povlašćenu" stopu jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 procentnih poena niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR+2,5 procentna poena).
 
Na ovaj način, NBS će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope u iznosu od 0,50 procentnih poena, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama, moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.
 
Banke će imati obavezu da izveštavaju NBS o iznosu kredita iz Garantne šeme koje odobravaju sa povlasticom, kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbeđuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija