Vlada i PKS otvaraju zajedničku kancelariju za razvoj ekonomske saradnje sa Izraelom

Vlada i Privredna komora Srbije do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom.
Vlada i PKS otvaraju zajedničku kancelariju za razvoj ekonomske saradnje sa Izraelom
Foto: Pixabay
To je izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za "i24News", izraelski televizijski kanal na engleskom.
 
Čadež u Izraelu boravi radi poslednjih priprema za otvaranje kancelarije u jerusalimskom Margalit start-ap sitiju, koja će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija Vlade pod pokroviteljstvom premijerke.
 
"Srbija je, kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, mali Izrael na Balkanu", rekao je Čadež u razgovoru za "i24News", govoreći o napretku koji je Srbija postigla u proteklih pet godina digitalizujući svoju administraciju, prilagođavajući svoj pravni i obrazovni sistem potrebama nove digitalne ekonomije i uvodeći čitav niz subvencija i poreskih olakšica, podsticajnih za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj i ulaganja multinacionalnih kompanija.
 
Za Srbiju su, po rečima predsednika PКS, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IКT usluga i visokih tehnologija.
 
"U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom", istakao je Čadež, nakon jučerašnjeg razgovora sa Vendi Singer, izvršnom direktorkom Nacionalnog start ap centra, jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.
 
Odgovarajući na pitanja novinara izraelskog TV kanala o primeni sporazuma iz Vašingtona, preseljenju ambasade Srbije u Jerusalim, odnosu Izraela prema statusu Кosova, Čadež je konstatovao da on kao neko ko predstavlja poslovnu zajednicu, vidi da postoje političke poteškoće, ali da "nije mala stvar činjenica da je Srbija spremna, da kao prva evropska država prebaci svoju ambasadu u Jerusalim i otvori kancelariju, koja neće biti samo privredna, trgovinska, već zajednička kancelarija vlade i privredne komore pod pokroviteljstvom premijerke koja se u Vladi lično bavi razvojem digitalizacije".
 
"Ono što je Srbija potpisala, a bio sam u Vašingtonu, jeste sporazum u kome se ne pominju odnosi Izraela i Кosova. Ako pročitate dokument, videćete da se to uopšte ne pominje. Potpisali smo sporazum u kome izražavamo spremnost da ambasadu premestimo u Jerusalim, ali je to i sporazum koji ima mnogo bitnih ekonomskih tačaka, ne samo za Srbiju i Кosovo, već i za ceo region. To je ono što je srpski predsednik potpisao u Vašingtonu. Šta će Izrael da uradi? Ja mislim da će Izrael, njegov narod, političari koji odlučuju, znati najbolje šta da urade", rekao je Čadež, napominjući da su u Vašingtonu zapravo potpisana dva sporazuma, jedan između Srbije i SAD i jedan između Prištine i SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija