Sejlor: DFC neće deliti novac bez garancija, po sistemu "imamo pare evo vam ih"

Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija – po sistemu "imamo pare evo vam ih", poručio je saradnik američke Nacionalne asocijacije okružnih izvoznih saveta Džon Sejlor, komentarišući za Glas Amrike (VOA) otvranje kancelarije DFC u Beogradu.

"Potrebno je shvatiti da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) – u stvari razvojna banka SAD", naglasio je Sejlor u intervjuu za VOA i istakao da će DFC "u svakom projektu ravnopravno učestvovati, odnosno ulagati novac kao partner".

"Ovde je ključna uključenost investitora - da li svi doprinose adekvatno? Taj kriterijium je potrebno zadovoljiti da bi se obezbedila dugoročna održivost. Tako da će svaki predloženi projekat biti detaljno proveren u kancelariji DFC u Beogradu - da bi bila utvrđena tačna uloga srpskih partnera", objasnio je Sejlor.

On je naglasio da "DFC nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija - po sistemu imamo pare evo vam ih".

"Stvari ne funkcionišu tako", ukazao je Sejlor, koga VOA predstavlja kao ekonomistu sa četrdesetogodišnjim iskustvom i jednog od osnivača i predsednik Američko-srpskog poslovnog saveta.

“Trebalo bi da znate da je američka vlada, kada je uspostavljala DFC, uzela najbolje delove Prekomorske privatne investicione korporacije (OPIC) - razvojne finansijske institucije američke vlade - što omogućava američkim kompanijama i stranim partnerima da raspolažu još jednim sredstvom", objasnio je Sejlor.

On kaže da se radi "o skupu alata ili oruđa koji se mogu primeniti u različitim područjima", "e samo na Balkanu - već i u drugim delovima sveta".

Sejlor ističe da je DFC  "nedavno osnovan" i da je "veoma je zanimljivo što je jedno od područja na koje su prvo otišli - region Srbije i Kosova".

"Program te organizacije je uspostavljen kao podrška odobravanju zajmova, garancija i stopa osiguranja po uslovima koji su u potpunosti konkurentni onima koje nudi Narodna Republika Kina”, ukazao je Sejlor.

Objašnjavjući razloge odluke o potrebi da DFC bude prisutna u regionu, Sjelor je naveo primer Kine zbog "dobro poznate činjenice o priličnim kineskim ulaganjima u Srbiji".

“Radi se o značajnim svotama novca. Dakle, Sjedinjene Države žele tu da uskoče, pojačaju angažman, i nadmeću se sa kineskom stranom. To je razlog zbog kojeg je uspostavljen DFC. To je sada strana od koje i Srbija i Kosovo mogu imati očekivanja. Da dobiju pristup drugim načinima finansiranja projekata kojih u prošlosti nije bilo", rekao je Sejlor.

Podsećajući da je Srbija deo kineske inicijative 'Pojas i put' i da je Kina "pokazala interesovanje i otpočela ulaganje u železničku mrežu Srbije", Sejlor je rekao kako se , između ostalog, "postavilo se pitanje da li bi i kako SAD mogle tome da doskoče".

"Formiranjem DFC stvoreno je telo koje bi to moglo učiniti. Očigledno je da je Kina za svoju inicijativu opredelila značajne sume novca, Sjedinjene Države ne raspolažu takvim svotama, ali ovo je prvi korak”, naglasio je Sejlor.

On je pomenuo i primer Vijetnama, 98-milionske države koja je ratovala sa SAD, a u tom ratu je "tokom petnaest godina poginulo je 53.000 Amerikanaca, ko zna koliko ih je ranjeno".

"Vijetnam je danas deseti najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država. Ostvaruju 49 milijardi dolara suficita trgovine sa Sjedinjenim Državama. Naglašavam da je reč o državama koje su međusobno ratovale i to može biti kontekst za posmatranje odnosa Kosova i Srbije”, naveo je Sejlor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija