Fiskalni savet: Er Srbiji će biti potrebno 200 miliona evra za likvidnost

Nacionalnoj avio-kompaniji Er Srbija do kraja naredne godine biće potrebno oko 200 miliona evra za održavanje likvidnosti, a tek manji deo tog iznosa potiče od gubitaka izazvanih pandemijom korona virusa, procenjuje Fiskalni savet u analizi predloga budžeta Srbije za 2021. godinu.
Fiskalni savet: Er Srbiji će biti potrebno 200 miliona evra za likvidnost
Foto: 021.rs
Kako se ističe, Er Srbija bi i u ovoj godini bila u problemu čak i da nije bilo pandemije, a tada bi nedostatak gotovine iznosio, prema procenama Fiskalnog saveta, oko 60 miliona evra.
 
Sa izbijanjem pandemije, stvari se dodatno pogoršavaju, pa će manjak iz redovnog poslovanja biti veći za oko 40 miliona evra, procenjuju u Fiskalnom savetu.   
 
Kako se ističe u analizi, dodatna sredstva potrebno je obezbediti i u 2021. godini, jer prema procenama Er Srbija neće biti u mogućnosti da finansira svoje obaveze ni u narednoj godini
 
Za uspešno poslovanje Er Srbije neophodno je temeljno restrukturiranje u skladu sa evropskom praksom, a pomenutih 200 miliona evra će, prema procenama Fiskalnog saveta, biti dovoljno za pokrivanje potreba likvidnosti kompanije u 2020. i 2021. godini ali ne i nakon toga.
 
Od 2022. godine, pa nadalje, ukoliko se oporavi vazdušni saobraćaj u Evropi, Er Srbija će nastaviti da posluje da konstantnim godišnjim manjkom gotovine od 30 miliona evra, upozorava Fiskalni savet. 
 
U analizi se takođe kaže da Er Srbija od svog osnivanja ostvaruje gubitak iznad iznosa kapitala, što je uglavnom odlika gubitaških državnih preduzeća.
 
Kako navodi Fiskalni savet, na kraju 2019. godine ukupne obaveze Er Srbije dostiglee su 41 milijardu dinara i bile su 1,6 puta veće od ukupne imovine preduzeća, što znači da je kompanija ostvarila gubitak iznad iznosa kapitala od čak 15 milijardi dinara. 
 
Inače, gubitak iznad sume kapitala, po važećoj zakonskoj regulativi u Srbiji, predstavlja dovoljan uslov za pokretanje stečajnog postupka, upozorava Fiskalni savet.
 
Preema uporednim analizama na koje ukazuje Fiskalni savet, Er Srbija ima znatno lošije performanse nego druge avio-kompnaije sa većinskim državnim vlasništvom.
  • Jakobsfield

    03.12.2020 05:10
    JAT-e, brate, vrati se! Bar smo znali ko, kako i koliko.
  • Neko

    02.12.2020 20:14
    Samo kazem
    Neka preliju zaradu sa aerodroma u Trebinju...
  • gradjaninX

    02.12.2020 17:13
    Nek Etihad da pare, ako im treba to. Ako im ne treba. Gasi, prodaj onome ko ce dati pare. Ako nikome to ne treba, niko nece dati pare. Kapitalizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija