Kolektivna tužba protiv Amazona zbog previsoke cene e-knjiga

Potrošači u nekoliko američkih saveznih država podigli su kolektivnu tužbu protiv maloprodajnog internet diva Amazona, tvrdeći da je u dogovoru sa grupom izdavača "naduvao" cene e-knjiga.
Kolektivna tužba protiv Amazona zbog previsoke cene e-knjiga
Foto: Pixabay
U tužbi se tvrdi da su Amazon i izdavačke kuće "Penguin Random House", "Hachette", "HarperCollins", "Macmillan" i "Simon & Schuster" dogovarali cene e-knjiga, zbog čega su ih potrošači plaćali skuplje pri kupovini na drugim platformama.
 
Oko 90 odsto e-knjiga prodaje se preko Amazona, najvećeg američkog prodavca, ističe se u tužbi koju je podnela advokatska kancelarija Hagens Berman.
 
Advokatska kancelarija je sličnu tužbu 2011. godine podnela i protiv "Apple Inc" i "velike petorke", takođe zbog sumnje da su dogovarali cene e-knjiga.
 
Amazon nije želeo za Rojters da komentariše informaciju o tužbi.
 
U sredu je savezna država Konektikat objavila da je pokrenula istragu protiv Amazona zbog sumnje da je kršio ravnopravnu tržišnu utakmicu u poslovanju s prodajom digitalnih knjiga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija